Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Весіннє водопілля

18 квітня 2006 - 15:26

Про ситуацію з підтопленнями в області розповів на брифінгу в облдержадміністрації начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Володимир Янько.

За його словами, в області під періодичне підтоплення підпадає більш ніж 100 населених пунктів та близько 70 тис. га сільськогосподарських угідь. В багатоводні роки, яким був, наприклад, 2005-й, за даними державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Запоріждіпроводгосп», підтоплення зазнавало 248 населених пунктів (з них 36 – розміщені в подових пониженнях).

Як зазначив Володимир Янько, в нашому регіоні вирішення питання боротьби з підтопленням носить системний та комплексний характер. В минулому році інститутом «Запоріждіпроводгосп» розроблена карта-схема підтоплень населених пунктів області, завдяки чому затверджений «Перелік заходів, які потребують першочергового вирішення щодо захисту від підтоплення Запорізької області».

В минулому році на виконання робіт з попередження та ліквідації підтоплення в області було витрачено 3057 тис. грн. Ці кошти було використано на будівництво Міжрайонного скидного колектору (який проходить через Веселівський, Михайлівський, Мелітопольський райони), проведення робіт в с.Матвіївка Вільнянського району, ліквідацію підтоплень в Бердянську, захист від підтоплень с.Костянтинівка Мелітопольського району тощо.

У 2006 році найгірша ситуація з підтопленням поверхневими та ґрунтовими водами склалася в місті Мелітополі та Мелітопольському районі (с.Новобогданівка та с.Костянтинівка), Михайлівському (с.Абрикосівка та смт.Пришиб), Вільнянському районах (м.Вільнянськ та с.Матвіївка). Для попередження підтоплень у вказаних та інших територіях області, облдержадміністрацією опрацьовуються пропозиції до Мінекономіки щодо фінансування цих заходів за рахунок субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам на суму 8105 тис.грн. Також планується співфінансування цих заходів із місцевого бюджету на суму 875,2 тис.грн. Крім того, заплановано виконати роботи за рахунок Державного бюджету (по програмі Держводгоспу) на суму 2 млн. грн., 4827тис. грн. планується використати з місцевого бюджету для продовження робіт по захисту від підтоплення в місті Запоріжжі.

Володимир Янько, повідомив, що в поточному році, за рахунок резервного фонду обласного бюджету для придбання та відшкодування вартості житлових будинків мешканцям с.Костянтинівка, які постраждали внаслідок підтоплення було виділено 134 тис. грн. Разом з тим, начальник управління підкреслив, що постійним проблемам в цьому селі потрібно «завдячувати» непродуманій в свій час забудові. Справа в тому, що більшість помешкань с.Костянтинівка розташована перпендикулярно поверхневому стоку води.



Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни