Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

Питання щодо стану питного водопостачання Запорізької області та перспектив його розвитку на особливому контролі облдержадміністрації

1 квітня 2014 - 13:47

Голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов провів нараду з питань щодо стану питного водопостачання Запорізької області та перспектив його розвитку. На порядку денному одним з головних питань виступило водопостачання південних районів області та, зокрема, організації роботи Західного групового водогону.

Як повідомив посадовець, собівартість послуг, а також ціна на послуги значною мірою залежить від обсягу реалізації цих послуг. Так в малих населених пунктах обсяги реалізації мають невеликі значення, а витрати на здійснення діяльності як умовно-постійні, так і умовно-змінні мають тенденцію до поступового зростання, що призводить до щорічного зростання собівартості та тарифу.

Крім того, в зв’язку з технічними та фінансово-економічними особливостями роботи підприємств водопровідно-каналізаційного господарства на обласному рівні спостерігається значне коливання тарифів на послуги водопостачання. Так, наприклад, в Запорізькій області тарифи на послуги з централізованого водопостачання коливаються від 1,7 грн./м3 до 10,4 грн./м3, тобто в 6 разів.

Про стан водопостачання регіону учасників заходу поінформував директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Максим Шахов. Як повідомив посадовець, централізованим питним водопостачанням забезпечені 86,6 % населення області. Також він підтвердив, що основним донором КП «Облводоканал» є споживачі води із Західного групового водоводу, в тому числі м. Бердянськ, для населення якого тарифи на воду є одні з найвищих в області. Цей факт викликає обурення та невдоволення місцевої влади.

Так, Бердянський міський голова Олексій Бакай має претензії не тільки до високих цін на воду, незрозумілої та закритої системи розрахунків тарифів, але й до якості самої води, яку через тривалий шлях по застарілих трубах (близько 8 днів) необхідно додатково доочищувати.

Бердянський міський голова Олексій Бакай запропонував передати мережу у власність міської ради хоча б на рік. Він переконаний, що за цей час можна довести, що місцева влада керуватиме більш ефективно.

Іншу точку зору висловив керівник КП «Облводоканал» Сергій Довганчук. Він уточнив: якщо передати  водогін Бердянську, підприємство буде змушене підвищити тарифи іншим споживачам, а це шість експлуатаційних цехів, які постачають воду до Василівського, Куйбишевського та Розівського районів. На його переконання, розв’язати проблему можна шляхом розширення кола споживачів Західного групового водогону за рахунок приєднання Мелітопольського, Якимівського, Приазовського та Приморського районів. Це дозволить знизити вартість тарифів для бердянців.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації  Максим Шахов озвучив чотири можливі варіанти вирішення ситуації. Перший – створення обласної водної компанії. Другий варіант – часткова децентралізація та передача Бердянській міській раді водогону. Третій – повна децентралізація та передача водогонів місцевим органам самоврядування. Четвертий – передача водогону в державну власність.

- Дійсно існує декілька шляхів вирішення даної ситуації. Кожний з них потребує всестороннього, з точки зору всіх учасників процесу, аналізу – зазначив Валерій Баранов, - тому пропоную створити робочу групу, яка здійснить аналіз всіх складових цього питання.

Питання залишається на особливому контролі облдержадміністрації. 

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи