Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

Питання номер один сьогодні: розрахунки за спожитий природний газ та електроенергію

6 березня 2014 - 14:38

03.03.2014 року під головуванням Віце-прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з питань розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожитий природний газ та електроенергію. 

- Головне завдання – забезпечити стале функціонування всіх систем життєзабезпечення, визначити критичні точки та напрацювати шляхи врегулювання проблемних питань. У цій роботі розраховую на конструктивну взаємодію з керівниками територій, - зазначив, відкриваючи нараду, Володимир Гройсман.

Урядовець зазначив, що протягом січня 2014 року підприємства комунальної теплоенергетики спожили газу на 3,3 млрд. грн., а сплатили 1,1 млрд. грн., тобто всього 32%. У списку найбільших боржників: АР Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька області.

Коментуючи цю ситуацію Віце-прем'єр-міністр доручив місцевим органам виконавчої влади проаналізувати ситуацію по кожному підприємству, з’ясувати в чому причина виникнення боргів та вишукати можливість її погашення.

У ході обговорення занепокоєння Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана викликає те, що протягом останніх років підприємства ТКЕ продовжують нарощувати заборгованість. Якщо у 2012 році борг складав 4,9 млрд. грн., у 2013 – вже 11,2 млрд. грн..

Аналогічна ситуація і з розрахунками за електроенергію, відсоток розрахунків за яку складає 37%. Серед причин накопичення боргів – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах. Серед пріоритетних питань, які мають взяті на контроль місцеві посадовці – проведення взаєморозрахунків по підприємствах.

Урядовець заслухав звіти представників територій. Про ситуацію в Запорізькій області Віце-прем'єр-міністра поінформував заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук.

За інформацією представника обласної виконавчої влади, торік регіональні підприємства ТКЕ спожили газу на 849,4 млн. грн., а сплатили – 405,5 млн. грн.. (48%). У поточному році рівень розрахунків знизився, за січень складає взагалі 29%. Загальний борг всіх теплопостачальних підприємств регіону за всі періоди перевищує 850 млн. грн.

- Ми знаємо наші проблемні питання. Проведено аналіз ситуації, напрацьована дорожня карта погашення боргів, якої ми дотримуватимемось в подальшому, - зазначив посадовець. Крім того, облдержадміністрацією вживаються всі можливі заходи для погашення заборгованості з різниці в тарифах. З початку року проведено три засідання комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу Запорізької області. Як результат, затверджено різницю в тарифах в розмірі 156,4 млн.грн., погоджено схеми  взаєморозрахунків на 112 млн. грн. 

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи