Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Євген Червоненко: «Досить бути заручниками іноземних технологій, маємо розвивати власну атомну енергетику»

22 лютого 2006 - 12:11

Голова облдержадміністрації Євген Червоненко, перебуваючи із робочою поїздкою в Енергодарі, відвідав Запорізьку АЕС, де провів виробничу нараду із керівниками підприємства, ознайомився з роботою енергоблоку №6 та організацією заходів безпеки на майданчику сухого сховища відходів ядерного палива.

По завершенні візиту на ЗАЕС, Євген Червоненко поспілкувався із журналістами та інформував їх про питання, які обговорював із фахівцями під час виробничої наради. Зокрема, йшлося про визначення шляхів підвищення енергетичної потужності нашого регіону.

- З керівниками атомної та теплової електростанцій ми обговорили питання енергозбереження та доцільного використання теплової енергії, - пояснив губернатор. - Також з'ясували ряд позицій щодо диференційованого підходу у тарифікації електроенергії для енергомістких підприємств регіону. Я мав це зробити, оскільки вже завтра із нашими пропозиціями щодо вирішення цього питання вийду на засідання Кабміну.

Губернатор визначився щодо подальшого розвитку енергетики:
- Ми також обговорили ряд фахових проблем, - пояснив журналістам Євген Червоненко. – Президент під час свого нещодавнього візиту до Запоріжжя наголосив на необхідності підготовки цілісної програми подальшого розвитку енергетики та енергозберігаючих технологій. На нараді ми дійшли згоди, що сьогодні ще рано робити акцент тільки на атомній енергетиці, оскільки у систему країни тісно пов'язані також теплові та гідроелектростанції, і кожна з них виконує конкретне завдання щодо енергобезпеки України. Разом з тим, маємо констатувати, що всі агрегати і навіть технології в атомній енергетиці України – російського походження. Ми не повинні бути заручниками такої ситуації. Маємо розвивати власну атомну енергетику.

Особливу увагу губернатор приділив питанням убезпечення населення від імовірних надзвичайних ситуацій.

- Головне – безпека людей, ця тема – один із моїх особистих пріоритетів і пріоритетів у роботі місцевої виконавчої влади, - наголосив він. - Сьогодні я переконався, що на Запорізькій атомній станції це питання вирішується належним чином.

Ознайомившись з організацією системи заходів безпеки на майданчику сухого сховища відходів ядерного палива, Євген Червоненко впевнився в їх надійності.

- Мені дуже важливо було визначитись у цьому питанні, оскільки сьогодні тема збереження відходів викликає широкий резонанс, а з економічної точки зору забезпечення діяльності такого майданчику надзвичайно вигідне для держави, - пояснив губернатор. – Вибачте, але ми маємо навчитись рахувати свої гроші. В ринкових умовах варто думати про те як їх заробляти, і як економити. Це я вам кажу як фаховий менеджер. Завдяки цьому підрозділу ЗАЕС ми зекономили державі понад 65 млн. доларів США на рік. Завтра на засіданні Кабміну я буду про це доповідати. І матиму всі аргументи, щоб попросити частину цих зекономлених коштів на розвиток інфраструктури Енергодара, на удосконалення технологій атомної енергетики.

Завершуючи робочу поїздку до Енергодара, у місцевому ПК «Сучасник» губернатор зустрівся із жителями міста.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни