Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про збереження археологічної спадщини

3 грудня 2013 - 11:24

Минуло 8 місяців з того часу, коли на колегії облдержадміністрації розглядалося питання про збереження культурної спадщини Запорізького краю. Для нашої області це надзвичайно важливо, оскільки на державному обліку перебуває 8476 пам’яток історії та культури, 12 пам’яток національного значення. За кількістю пам’яток археології Запорізька область посідає перше місце в Україні, їх в області 6722. Кожен об’єкт культурної спадщини є унікальним, має індивідуальні особливості, що формують його історико-культурний потенціал, який є складовою національного багатства країни.

Пильна увага керівництва Запорізької області до проблем збереження культурної спадщини позначилася і на результатах роботи у цій царині. В області діє Програми охорони земель історико-культурного призначення на 2010-2014 роки, на виконання якої у 2013 році з обласного бюджету виділено 360 тис. грн.

Одним із основних напрямів діяльності у сфері охорони культурної спадщини є інвентаризація і паспортизація пам’яток з подальшим їх занесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У 2013 році на засіданнях Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини розглянуто 245 комплектів облікової документації на об’єкти археології Приазовського району і 227 комплектів на об’єкти археології Якимівського району та направлено до Міністерства культури України для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення. Крім того, відповідними наказами Міністерства культури України до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення занесені 7 пам’яток історії та археології.

Проведено інвентаризацію об’єктів культурної спадщини Запорізького та Куйбишевського районів, здійснюється в м. Мелітополь, Бердянському, Мелітопольському та Чернігівському районах.

В рамках виконання Програми охорони земель історико-культурного призначення Запорізької області на 2010-2014 роки ведуться роботи щодо паспортизації та визначення нормативної грошової оцінки пам’яток археології Запорізького району.

Органами охорони культурної спадщини здійснюється постійний моніторинг пам’яток археології в частині дотримання пам’яткоохоронного законодавства. За результатами моніторингу у 2013 році Запорізьким обласним центром охорони культурної спадщини направлено 14 заяв до правоохоронних органів про виявлені порушення, серед яких: 3 випадки грабіжницьких розкопок пам’яток археології, 12 випадків ведення сільськогосподарських робіт на території пам’яток археології, зареєстровано 6 кримінальних проваджень. Так, спільно з правоохоронними органами здійснено перевірки за фактом розграбування археологічних пам’яток поблизу с. Мордвинівка і с. Семенівка у Мелітопольському районі та несанкціонованих земляних робіт на пам’ятці національного значення «Кам’янське городище» у Кам’янсько-Дніпровському районі. За вищезазначеними фактами порушені кримінальні провадження.

Крім того, відпрацьовано понад 20 запитів від правоохоронних органів щодо спільних перевірок дотримання пам’яткоохоронного законодавства. Так, на розгляді у Михайлівському районному суді перебувають матеріали щодо повернення державі двох пам’яток археології, які у 2001 р. незаконно передані у приватну власність.

Однією з форм забезпечення збереження пам’яток є охоронні археологічні дослідження. Протягом 2013 року Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації зареєстровано 21 дозвіл на проведення археологічних розвідок, розкопок, виданий Міністерством культури України, і 16 відкритих листів на проведення наукового дослідження археологічної спадщини.

Як зазначила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева: «Спільними зусиллями робота з охорони культурної спадщини в Запорізькій області виходить на якісно новий рівень, який забезпечує системний підхід до вирішення питань щодо збереження пам’яток історії і культури Запорізького краю».

Читайте також