Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини

5 листопада 2013 - 10:48

Відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини

Збереження, використання об'єктів культурної спадщини у суспільному житті, захист традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь – один із пріоритетних напрямів діяльності обласної державної адміністрації.

01.11.2013 в Департаменті культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, склад якої затверджено спільним наказом Департаменту культури, туризму, національностей та релігій та Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Для узгодженого вирішення питань пам’яткоохоронної роботи в області до її складу входять провідні вчені регіону, висококваліфіковані фахівці-практики, краєзнавці, етнографи, представники громадських об’єднань, а також науковий співробітник Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Олександр Харлан та регіональний представник з питань охорони культурної спадщини та переміщення культурних цінностей Міністерства культури України Тетяна Чимбар.

Функції органу охорони культурної спадщини покладені на Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації – в частині пам’яток історії і культури, Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації – в частині пам’яток архітектури і містобудування.

Засідання Консультативної ради відбулося під головуванням керівників відповідних структурних підрозділів Ірини Конаревої та Олександра Билима.

На засіданні розглянуті питання щодо Переліку об’єктів культурної спадщини – пам’яток археології Якимівського району, які рекомендуються для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення;

пропозиції щодо об’єктів культурної спадщини архітектури та містобудування м. Запоріжжя та Мелітопольського району, які пропонуються до занесення до Переліку об’єктів культурної спадщини;

підсумки проведення у 2013 році охоронних археологічних досліджень на території Запорізької області.

За результатами засідання рекомендовано до занесення: до Державного реєстру нерухомих пам’яток України – 58 об’єктів, до Переліку об’єктів культурної спадщини – 105 об’єктів культурної спадщини архітектури та містобудування, що знаходяться в м. Запоріжжя та 1 об’єкт культурної спадщини архітектури та містобудування, розташований у с. Тихонівка Мелітопольського району.

Підбиваючи підсумки заходу, директор Департаменту, культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева зазначила, що на сьогодні Запорізька область займає перше місце в Україні по кількості пам’яток археології – близька 7,0 тис. Це, перш за все, заслуга фахівців, які здійснюють активну роботу з виявлення, обліку і охорони об’єктів культурної спадщини.

Також на засіданні було відзначено, що значно активізувалась робота щодо виявлення і обліку пам’яток архітектури. Завдання Консультативної ради не тільки приймати узгодженні рішення, а й широко висвітлювати усі пам’яткоохоронні заходи. 

Читайте також

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024