Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

VI Міжнародна науково-практична конференція «Історія запорозького козацтва в пам’ятках та музейній практиці»

28 жовтня 2013 - 08:59

VI Міжнародна науково-практична конференція «Історія запорозького козацтва в пам’ятках та музейній практиці»

У Національному заповіднику “Хортиця” за підтримки обласної державної адміністрації 24-25.10.2013 відбулась VI Міжнародна науково-практична конференція «Історія запорозького козацтва в пам’ятках та музейній практиці», присвячена 30-річчю заснування Музею історії запорозького козацтва. У заході взяли участь понад 50 науковців з 15 міст України та м. Санкт-Петербург (Росія).

Учасники конференції обговорили сучасний стан та напрямки розвитку історії запорозького козацтва, актуальні питання дослідження археологічних пам’яток доби козацтва, збереження історичного ландшафту тощо.

У рамках проведення конференції презентовано виставку, присвячену 30-й річниці створення Музею історії запорозького козацтва, де представлені експонати, які відображають історію його створення: символічний ключ від музею та фото із його врученням першому директору заповідника А.Л. Сокульському, конкурсні проекти історико-меморіального комплексу Державного історико-культурного заповідника запорозького козацтва на о. Хортиці, розроблені запорізькими, харківськими, львівськими, московськими архітекторами у 1969 році тощо. Особливе місце на виставці посідають ювілейні експонати: перший, сотий, тисячний, десятитисячний, двадцятитисячний; зокрема, перший експонат – фрагмент ядра XVIII cт.

У вітанні голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка до учасників конференції зазначається: “Національний заповідник „Хортиця” є одним з головних осередків дослідження, відродження та збереження пам’яток історії запорозького козацтва! VI Міжнародна науково-практична конференція «Історія запорозького козацтва в пам’ятках та музейній практиці» присвячена 30-річчю заснування єдиного в Україні Музею історії запорозького козацтва. Наукові та творчі здобутки дослідників історії козацтва, їх популяризація серед широких верств населення сприятимуть підвищенню інтересу суспільства до козацького минулого Запорізького краю, України та відродженню її національних традицій.”

Читайте також