Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Презентація експозиційного об’єкту “Військова пушкарня”

21 жовтня 2013 - 14:56

Національним заповідником “Хортиця” продовжується реалізація заходів щодо створення нових експозицій в історико-культурному комплексі “Запорозька Січ” відбулась презентація експозиційного об’єкту “Військова пушкарня”, який створено за сприяння обласної державної адміністрації та фінансової підтримки ВАТ “Запоріжсталь”.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко та генеральний директор ВАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма.

Висвітлення теми захисту території України від ворога — основна ідея експозиції. У пушкарні можна побачити різні зразки козацької артилерії: гармати, фальконети, мортири, тогочасні гаубиці. Цікавими експонатами є ожиги — скорострільна зброя козацької доби. Звичайно ж тут знаходяться і снаряди – ядра, бомби, гранати. Частина речей, що представлені в експозиції «Військової пушкарні», є оригінальними предметами козацької доби.

У зв'язку з тим, що пушкарня була під постійною охороною, її льох міг використовуватись як приміщення для утримання осіб, звинувачених у тих чи інших злочинах.

Поруч із пушкарнею влаштована повітка – возівня, в якій можна побачити модель воза — основної складової козацького табору та незамінного транспортного засобу, що використовувався для перевезення артилерії та супутніх предметів.

У вітальному слові Олександр Пеклушенко зазначив: “Хортиця – це гордість України. Ми зараз зайняті саме тим, щоб наповнити змістом цей безцінний спадок, який має Запорізький край. Ми домовилися, що щороку будемо створювати нові сегменти для того, аби такі свята як фестиваль «Покрова на Хортиці» мали не тільки загальнонаціональне, а й міжнародне значення. Хортиця – це міст з нашого минулого в наше майбутнє, і цей міст ми повинні будувати кожного року, вкладаючи не тільки гроші, а й історичну правду. Над цим ми працювали і будемо працювати.”

Читайте також

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024