Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Презентація виставки ікон “Пресвята Покрова”

9 жовтня 2013 - 14:33

Презентація виставки ікон “Пресвята Покрова”

У рамках проведення IV Всеукраїнського козацького фестивалю “Покрова на Хортиці” 9 жовтня 2013 року в Церкві Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» відбулась презентація виставки ікон “Пресвята Покрова”.

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Юрій Пелих, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева, настоятель Свято-Покровського архієрейського кафедрального собору, протоієрей отець Олег Семенчук, керівництво та співробітники Національного заповідника “Хортиця”, науковці, представники громадськості та засобів масової інформації.

Відкриваючи виставку, від імені голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка Юрій Пелих зазначив: “Запорозьке козацтво традиційно вважається захисником християнської віри на теренах України. Запорожці свято шанували іконописні образи, як невід’ємну частину свого духовного життя. Святі образи в храмі на о. Хортиця, в самому серці України, стануть для сучасників символом відродження духовності і віри, що завжди були орієнтиром для наших славних пращурів – запорозьких козаків.”

На виставці експонуються оригінальні ікони кінця XVIII – початку XX століть з фондової колекції Національного заповідника «Хортиця», Запорізької єпархії, обласного краєзнавчого музею, приватного колекціонера Гущі В.О.

Новостворена експозиція розкриває тему: «Пресвята Богородиця як культовий образ запорожців». Тому центральне місце в експозиції відведено образу Покрови Пресвятої Богородиці як головній заступниці січової громади.

Найголовнішим храмовим святом січової громади вважалось свято Покрови Пресвятої Богородиці. Культ Покрови символізував захист християн в їх боротьбі за віру й виявився найбільш близьким для запорозьких козаків, які проголошували гасло захисту православної віри. Часте перебування у військових походах, постійна небезпека з боку сусідів примушували запорожців звертатися за допомогою i заступництвом до небесних сил. Запорожці вірили, що Божа Матір покриває і захищає їх.

Виставка працюватиме до 16 жовтня 2013 року.

Читайте також

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024