Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи освіти

Забезпечення дітей-інвалідів послугами центру реабілітації сфери освіти

30 вересня 2013 - 09:23

В області функціонує 1 навчально-реабілітаційний центр: комунальний заклад «Хортицький національний навчально-реабілітаційний багатопрофільний центр» Запорізької обласної ради.

Інклюзивне навчання здійснюється в 1, 2, 3, 4а, 4б, 5а, 5б, 6б, 6в, 8а, 9а, 10, 11а класах. В кожній дошкільній, різновіковій виховній групі виховуються діти з інвалідністю, вадами розвитку. Створено спеціальний клас для дітей з комбінованими вадами розвитку

Психолого-педагогічна реабілітація забезпечується: корекційно-розвивальними курсами «Розвиток критичного мислення засобами читання та письма», «Уроки психології», «Арттерапія», «Моя особиста професійна перспектива», «Основи психології для старшокласників», «Основи самопрезентації та іміджелогії».

Освітньо-реабілітаційний процес забезпечено можливістю для діагностичного обстеження дітей з особливими освітніми потребами, організації спостережень за динамікою розвитку дитини та проведення моніторингу результативності реабілітаційного процесу. Для цього використовується спеціально обладнаний кабінет позавізуального спостереження з можливістю аудіо-, відеоспостереження, дзеркалом Гезелла. Використовуються ком’ютерні програми для діагностичного обстеження дітей з особливими освітніми потребами.

Для сенсорного розвитку та релаксації дітей використовується мультисенсорна кімната.

Для покращення психічного здоров’я дітей проводяться психолого-педагогічна корекція з елементами піскової терапії, музикотерапії. Забезпечено умови для творчої самореалізації дітей в дитячих творчих колективах та гуртках, зокрема в реабілітаційному театрі «Інклюзив».

Членами обласного журі обласного фестивалю-конкурсу дитячої творчості «Таланти твої, Запорізький краю!» високо оцінено патріотичне  спрямування навчально-виховної роботи у закладі а також здібність і талановитість вихованців: 15 номерів художньої самодіяльності та 34 вироби декоративно-ужиткового мистецтва визнано переможцями та відібрано для участі у заключному етапі фестивалю, нагороджено почесними грамотами 14 мистецьких номерів.

Ефективно сприяє соціалізації дітей з особливими освітніми потребами залучення їх до учнівського самоврядування.

Дітям з обмеженими можливостями та особливими освітніми потребами надається кваліфікована допомога фахівців соціально-психологічної служби, логопедичного пункту, вчителя-дефектолога, фахівців з фізичної реабілітації, фахівців медичного відділення та фізіотерапії.

Практичними психологами проводиться індивідуальна і групова психологічна корекція, заняття інтегративного курсу «Культура життєвого самовизначення» для учнів з особливими освітніми потребами основної та старшої школи.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 396 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 955-го дня війни

Не просто професія, а поклик душі: в Запоріжжі привітали освітян з Днем працівників освіти та нагородили найкращих педагогів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 400 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 954-го дня війни

«Головне правило – не чіпати підозрілі предмети та не користуватися мобільним телефоном»: алгоритм дій від ДСНС

Громадський контроль: активність та небайдужість громадян змінюють країну

До уваги мешканців міста!

Уряд перезапускає регіональні ради підприємців

У Запоріжжі СБУ заблокувала чергову «схему для ухилянтів»