Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулась презентація унікального музичного інструмента доби козацтва – торбану

16 серпня 2013 - 15:23

У Церкві Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу “Запорозька Січ” 13.08.2013 відбулась презентація унікального музичного інструмента доби козацтва – торбану

У Церкві Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу “Запорозька Січ” 13.08.2013 відбулась презентація унікального музичного інструмента доби козацтва – торбану. Торбан – народний щипковий інструмент з родини лютневих, близький родич західноєвропейської теорби. Він був поширений з першої половини XVIIІ ст. до початку ХХ ст. в Україні, Польщі та Росії.

У виконанні Марії Віксніної прозвучали старовинні козацькі думи, балади, пісні та твори польського автора Тимка Падури, який оспівував козаччину та популяризував український фольклор та музику. Інструмент виконавиці за автентичними зразками відтворив Вадим Вікснін. Також майстер виробляє скрипки, кобзи, цимбали, ліри та інші українські народні інструменти.

Голова обласного осередку Національної спілки кобзарів України Ольга Беженар, вітаючи учасників та гостей заходу, відзначила: “Озвучення кількох автентичних музичних зразків на торбані дозволяє уявити виконавську естетику козацького музичного мистецтва кінця XVII - початку XIX століть.”

Співробітники Національного заповідника “Хортиця” спільно з родиною Віксніних створили на Запорозькій Січі осередок живої історії доби козацтва.

Читайте також