Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Життєві проблеми запоріжців допомагають владнати спеціалісти Центру соціально-психологічної допомоги

8 серпня 2013 - 13:33

У Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Сьогодні вона відвідала Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги. Високу гостю супроводжував заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов.

Центр соціально-психологічної допомоги надає комплекс послуг людям, які опинилися у складних життєвих обставинах - постраждали від насилля, стихійного лиха або інших ситуацій, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно. У центрі працює цілодобовий та денний стаціонари.

Як повідомила директор ЗОЦСПД Ірина Куратченко, наразі у закладі постійно проживає дев’ять осіб: молоді жінки з дітьми, а також 18-річний хлопець, випускник одного з інтернатів, який втратив роботу та був виселений з гуртожитку.

Андрій Гамов та Валерія Лутковська оглянули умови проживання та поспілкувалися з пацієнтами та спеціалістами центру.

За словами Ірини Куратченко, спектр проблем, з якими звертаються до закладу дуже широкий: «Приїжджають родини погорільців, які все втратили. Часто просять допомогти відновити втрачені документи - паспорт чи свідоцтво про народження, а іноді  і те, і інше. Крім того, звертаються родини, які не можуть мирним шляхом розподілити майно, надаємо їм консультативні послуги. Однак основний наш клієнт – це жінка, яка постраждала від насилля».

У цьому контексті основна проблема криється в тому, що постраждалі жінки не звертаються до міліції, а якщо пишуть заяви, потім відмовляються від своїх слів.

- Така ситуація утворюється через нормальне ставлення суспільства до поняття «закрита» родина. Жінки приховують страждання через страх, незнання своїх прав чи закладів, які можуть надати реальну допомогу, - констатувала Валерія Лутковська.

Також високопосадовець наголосила, що вкрай важливо для розв’язання цих питань налагодити взаємодію між міліцією, прокуратурою, закладами охорони здоров’я та центром соціально-психологічної допомоги, куди, у першу чергу, звертаються постраждалі.

У центрі розроблені спеціальні корекційні програми, які допомагають сім’ям повернутися до нормального життя. З родинами, в яких виявлено агресора, працюють психологи.

Торік, пацієнтами закладу стали 350 осіб, протягом І півріччі поточного року – 123.

Коментуючи робочу поїздку до ЗОЦСПД Андрій Гамов відзначив, що спеціалісти центру вже не один рік демонструють високий фаховий рівень, а люди, які звертаються до нього, отримують реальну допомогу. Разом з тим, посадовець повідомив, що існує необхідність розширення приміщень закладу. У зв’язку із цим він планує порушити це питання перед головою обласної державної адміністрації Олександром Пеклушенком.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області