Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулася Міжнародна наукова конференція «Північне Приазов'я в епоху кам'яного століття – енеоліту»

10 червня 2013 - 14:15

Відбулася Міжнародна наукова конференція «Північне Приазов'я в епоху кам'яного століття – енеоліту»

В м. Мелітополі 6-7 червня 2013 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Північне Приазов'я в епоху кам'яного століття – енеоліту», яка організована Національним історико-археологічним заповідником «Кам'яна Могила» та Мелітопольським міським краєзнавчим музеєм в рамках святкування 100-річчя від дня народження українського археолога, доктора історичних наук В.М. Даниленко (1913-1982).

У роботі конференції взяли участь заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Малакова К.Ф., заступник Мелітопольського міського голови Донець І.Ф., син відомого земляка Даниленко М.В. та понад 50 учасників (10 докторів і 14 кандидатів наук) з України та Росії.

Проблеми з дослідження та збереження культурної спадщини постійно привертають увагу вчених, співробітників музеїв та архівів, викладачів вузів. На конференції обговорювався широкий спектр питань з історії, давнього мистецтва і духовної культури перших жителів Північного Приазов'я за напрямками: наукова спадщина В.М. Даниленка, епоха палеоліту – мезоліту, епоха неоліту – енеоліту.

У ході конференції пройшли дискусії з найбільш актуальних проблем сучасної археології, в тому числі з реставрації та збереження пам'яток давньої історії. Зі своїми доповідями виступили 24 доповідача: фахівці Інституту археології НАН України; Інституту фізики гірських процесів НАН України; Інституту геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова; Київського університету туризму, економіки і права; Одеського археологічного музею НАН України та Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Національного історико-археологічного заповідника «Кам'яна Могила»; Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»; Національного заповідника «Хортиця»; Національного науково-дослідного реставраційного центру України; Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини тощо.

Вітаючи учасників конференції Катерина Малакова зазначила: „Продовжуючи традиції відомого земляка Даниленка В.М., для якого дослідження Кам'яної Могили стало справою життя і який фактично відкрив пам’ятку світового рівня для сучасної науки, Ви своєю плідною діяльністю по збереженню та популяризації національної культурної спадщини духовно збагачуєте наших сучасників, залишаючи нащадкам створені віками історичні цінності”.

Також учасники конференції ознайомилися з експозиціями Національного історико-археологічного заповідника «Кам'яна Могила» та Мелітопольського міського краєзнавчого музею.

За підсумками конференції готується до видання збірника матеріалів.

Читайте також