Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулася презентація унікальної виставки «Козак Мамай та люлька»

16 квітня 2013 - 09:20

Відбулася презентація унікальної виставки «Козак Мамай та люлька»

12 квітня 2013 року на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» відбулася презентація унікальної виставки «Козак Мамай та люлька», в якій взяли участь начальник відділу культурної спадщини та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Бобильов, завідувач відділом історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Михайло Левченко, керівник гурту історичної реконструкції «Січові козаки» Юрій Капішинський, співробітники заповідника, представники місцевих ЗМІ.

Виставка уособлює новітні, нетрадиційні підходи до створення експозиції та презентує особливість духовного світу запорозьких козаків, що пов’язаний з таким таємничим та маловивченим явищем, як характерництво. Ця тема розкривається через образ Козака Мамая, який історично сприймається як символічний, ідеалізований, узагальнюючий образ козака-запорожця та українця в цілому.

У відвідувачів виставки є можливість ознайомитись з різноманіттям форм, кольорів та технікою виготовлення люльок за допомогою сімнадцяти великих моделей, а також більш детально розглянути клейма та особливості декорування під лінзами.

За місцем походження представлені люльки умовно поділяються на східні (кримські та турецькі), українського походження і європейські. Загальна кількість люльок на виставці – 280 одиниць, з яких 180 оригінальних.

Читайте також