Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Міжнародні інтеграція і співпраця

Запорізьку область з офіційним візитом відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Й.В. пан Генрик Літвін та Генеральний консул Республіки Польща в Харкові пан Ян Гранат

29 березня 2013 - 11:27

Запорізьку область з офіційним візитом відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Й.В. пан Генрик Літвін та Генеральний консул Республіки Польща в Харкові пан Ян Гранат.

Основна мета візиту – ознайомлення з соціально-економічним розвитком області, обговорення перспектив майбутньої співпраці.

В ході зустрічі з керівництвом області, голова облдержадміністрації презентував Запорізький край, в тому числі його досягнення та проблеми, звернувши увагу на пріоритетні напрямки в роботі обласної влади.

Польська сторона наголосила про важливість польсько-українських відносин та висловила вдячність керівництву області за підтримку польської меншини в регіоні. Було повідомлено про відкриття Консульства Республіки Польщі в Донецьку найближчим часом.

Враховуючи досвід Республіки Польща в питаннях реформування системи органів місцевого самоврядування, голова облдержадміністрації запросив групу польських вчених з метою проведення в області семінару з зазначених питань.

За підсумками зустрічі досягнуті домовленості про підтримку з боку Посольства Республіки Польща в питаннях встановлення партнерських відносин з регіонами Польщі, розвитку малого, середнього бізнесу та аграрного туризму в Запорізькій області.

Під час зустрічі із керівництвом м. Запоріжжя обговорювались перспективи співпраці Запоріжжя і окремих регіонів Польщі, польського бізнесу в різних галузях. Серед найбільш актуальних напрямів названі програми у галузях енергозбереження, енергоефективності, житлово-комунального господарства, екології, ІТ-технологій, сільського господарства, а також взаємодія в науково-дослідній сфері. Обмін  досвідом із  польською стороною в реалізації подібних програм є важливим напрямком спільної співпраці. Польську делегацію було запрошено на Покровський ярмарок, який щорічно проводиться восени в м. Запоріжжя.

Зі своєї сторони, польська делегація запропонувала провести Дні Польщі в Запорізькій області в листопаді 2013 року. В рамках проведення цих заходів заплановано проведення концертів та фестивалів за участю польської сторони.

Програмою перебування польської делегації була передбачення зустріч із керівництвом Запорізької торгово-промислової палати. Віце-президент палати ознайомив з основними напрямками діяльності організації, зокрема, зупинився на виставкових заходах, форумах, участь в яких може викликати зацікавленість польських бізнесменів.

У свою чергу, пан Посол зазначив, що Польща має в своєму розпорядженні досвід, вивчення якого було б корисно для України: вдало проведена реформа самоврядування, зміна структури економіки в напрямку малого та середнього бізнесу, розвиток аграрного туризму.

Також, в ході візиту відбулася зустріч польської делегації із керівницьким складом та студентами Запорізького національного університету. Було зазначено, що сьогодні найважливішим завданням у рамках співробітництва ЗНУ з навчальними закладами Республіки Польща є розвиток програм подвійних дипломів, обміну студентами та організація проходженню стажування. Делегація відвідала Регіональний центр європейської інтеграції на базі Запорізького національного університету, де ознайомилась з виставкою польської літератури з фондів Наукової бібліотеки ЗНУ, а також виставкою літератури про Запорізький край.

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи