Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко обговорив з оріхівськими аграріями проблеми та перспективи розвитку сільського господарства району

11 лютого 2013 - 09:22

Під час робочої поїздки до Оріхівського району голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з керівниками сільськогосподарських підприємств району. До розмови щодо проблем та перспектив розвитку аграрного сектору регіону долучилися як представники великих агрофірм, так і  невеличких фермерських господарств.

В Оріхівському районі працюють 228 сільскогосподарських підприємств. У ході розмови з’ясувалось, що проблеми, які турбують аграріїв, спільні майже для всіх. Одна з головних проблем – великі ризики виробництва, пов’язані з ризикованими погодними умовами на території. Так, за словами голови Оріхівської райдержадміністрації Карини Дудніченко, минулий рік був одним з найскладніших для оріхівських аграріїв. Торік зібрали врожай зернових майже у 3 рази менший, ніж у попередні роки.

Погодні умови поточного року, волога та відносно тепла зима, за прогнозами сільгоспвиробників, неодмінно сприятимуть поліпшенню ситуації. До того ж під врожай 2013 року в Оріхівському районі засіяно на 758 гектарів більше, ніж під врожай 2012 року.

Серед проблемних питань, які лунали в залі під час зустрічі з головою облдержадміністрації, – недостатня кількість обігових коштів для сільгоспвиробників та відсутність пільгових дешевих кредитів, складнощі з реєстрацією договорів оренди на землю, недосконала система гуртової торгівлі на території Запорізької області.

Одним з найбільш гострих питань, які турбують сьогодні працівників аграрного сектору, є вартість проекту сівозмін. Як повідомили присутні на зустрічі сільгоспвиробники, за виготовлення проекту їм доводиться сплачувати від 15 до 70 гривень за один гектар угідь, отже вартість проекту для великих господарств сягає понад 300 тис. грн.. Для менших – від 40 до 100 тисяч.

- Я знаю про існування цієї проблеми і також знаю, що раніше цим питанням опікувалися державні органи. Чому сьогодні сільгоспвиробник має сплачувати по 100 тис. грн. незрозуміло кому? Чому таке велике коливання у вартості одного гектару – від 15 до 70 грн.? Я буду просити прокуратуру з’ясувати ці питання. В Запорізькій області ми зробимо цю вартість прозорою та індикативною, а з рештою проблем будемо працювати на законодавчому рівні, -  наголосив Олександр Пеклушенко.

Також голова облдержадміністрації запевнив аграріїв, що буде принципово додержуватися своєї позиції щодо перевірок сільгосппідприємств контролюючими органами.

- Кожна незаконна перевірка у сільськогосподарському підприємстві – це злочин проти держави. І кожен такий ганебний факт отримає мою особисту оцінку і оцінку правоохоронців, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Підбиваючи підсумки розмови, очільник регіону запропонував створити в кожному районі раду сільгоспвиробників до якої також мають увійти представники міської влади, адже вирішення проблемних питань аграрного комплексу потребує об’єднання зусиль фахівців та влади.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі