Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі – створення містобудівного кадастру населених пунктів

8 лютого 2013 - 17:00

На часі – створення містобудівного кадастру населених пунктів

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у всеукраїнській нараді щодо організації містобудівного кадастру в регіонах України, яку провів міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Темник.

У нараді також взяли участь профільні заступники голів інших облдержадміністрацій, головні архітектори областей та обласних центрів.

Під час наради було презентовано початок пробної експлуатації першої черги містобудівного кадастру м. Києва, представлено його складові та детально обговорено переваги, які він дає для архітекторів, проектувальників, місцевої влади та підприємців.

Геннадій Темник зазначив, що з метою спрощення дозвільних процедур та усунення факторів, які стримують розвиток містобудування, необхідно до 1 травня поточного року провести інвентаризацію схем та генеральних планів населених пунктів, здійснити заходи з актуалізації містобудівної документації на обласному та місцевому рівнях. Наприкінці липня з цього приводу відбудеться розширене засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Також міністр наголосив на необхідності створення містобудівного кадастру в населених пунктах країни.

- На черговій сесії облради, яка відбудеться в березні, буде затверджено регіональну програму «Створення містобудівного кадастру Запорізької області на 2013-2015 роки». На перший етап її реалізації поточного року планується виділити з обласного бюджету 1,5 млн. грн., на реалізацію другого етапу протягом 2014-2015 років - 5,45 млн. грн., у тому числі 1,09 млн. грн. – з обласного бюджету. Загальний обсяг фінансування Програми складає 6,95 млн. грн., у тому числі 2,59 млн. грн. за рахунок обласного бюджету. Відповідно до законодавства в управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації була створена Служба містобудівного кадастру, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, в області нараховується 20 районів, 14 міст, п’ять з них – обласного значення, 22 селища міського типу, 44 селища та 871 село.

 

Довідкова інформація:

Містобудівний кадастр – це державна система зберігання і використання геопросторових даних про територію, адміністративно-територіальні одиниці, інженерно-геологічні умови, інформаційні ресурси державних будівельних норм, стандартів і правил для задоволення інформаційних потреб у плануванні територій та будівництві, формування галузевої складової державних геоінформаційних ресурсів. Він є складовою частиною державної системи кадастрової документації, яка вміщає відомості про земельні, водні, лісові та інші ресурси і забезпечує єдність обліку й контролю за використанням природних ресурсів.

Містобудівний кадастр зменшить кількість погоджень від чиновників та спростить умови ведення бізнесу. Дерегуляція та створення прозорих та комфортних умов для роботи підприємців – один із пріоритетів розвитку економіки.

Безпосередньо сам містобудівний кадастр, який розміщується у вільному доступі в мережі Інтернет, дозволить представникам бізнесу доступно і зручно отримувати вичерпну інформацію про містобудівні умови та обмеження для конкретних ділянок населеного пункту, а також визначати потребу конкретної території у розміщенні там інфраструктурних об’єктів.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі