Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Національним історико-археологічним заповідником “Кам’яна Могила” здійснюються заходи із захисту пам’яток культурної спадщини

6 лютого 2013 - 13:55

Національним історико-археологічним заповідником “Кам’яна Могила” здійснюються заходи із захисту пам’яток культурної спадщини

Одним з пріоритетних напрямків розвитку Запорізької області визначено охорону культурної спадщини і розвиток туризму. В рамках реалізації пріоритетних напрямків за сприяння обласної державної адміністрації Національним історико-археологічним заповідником “Кам’яна Могила” здійснюються заходи із захисту пам’яток культурної спадщини заповідника та його подальшої розбудови.

Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України, засідання якої відбулось 29 січня 2013 року, схвалено “Програму комплексного обстеження і консервації пам’ятки культурної спадщини “Кам’яна Могила”. Програму розроблено на замовлення Національного історико-археологічного заповідника “Кам’яна Могила” Науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень з метою збереження унікальної пам’ятки археології.

Національний історико-археологічний заповідник “Кам’яна Могила” – пам'ятка стародавньої історії, культури та природи. У 65 гротах і печерах піскового пагорбу, розташованого на території заповідника, зосереджено кілька тисяч найрідкісніших наскальних зображень різних історичних епох (від пізнього палеоліту до середньовіччя). Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928 пісковий пагорб – об’єкт археології “Культовий комплекс “Кам’яна Могила” внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’ятки національного значення.

Враховуючи загальнодержавне та міжнародне значення комплексу археологічних пам'яток “Кам'яна Могила”, Міністерством культури України у 2006 році було ініційовано внесення об’єкту «Археологічний комплекс «Кам’яна Могила» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Заповідником завершено роботу над номінаційним досьє об’єкту «Археологічний комплекс «Кам’яна Могила» для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Досьє схвалено Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України і рекомендовано направити до Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Пріоритетними напрямками розвитку області на 2013 рік передбачено проведення Міжнародної наукової конференції, на якій буде презентовано номінаційне досьє об’єкту «Археологічний комплекс «Кам’яна Могила». Наразі заповідником ведеться відповідна робота з підготовки заходу.

Проведення конференції міжнародного рівня сприятиме підвищенню рівня туристичної привабливості національного закладу серед вітчизняних та іноземних відвідувачів, створенню музейної інфраструктури європейського рівня та подальшому розвитку музейного туризму на Запоріжжі.

 

Читайте також