Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Готуємось до ювілею обласної універсальної бібліотеки ім. О.М. Горького

16 січня 2013 - 15:58

Готуємось до ювілею обласної універсальної бібліотеки ім. О.М. Горького

15 січня 2013 року у виставковій залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. М. Горького до 109-ї річниці закладу урочисто відкрилась щорічна експозиція «Книжкові подарунки до Дня заснування бібліотеки».

Нинішня експозиція пропонує увазі відвідувачів близько 300 примірників видань з понад 2 тис. подарованих у 2012 році. Вагоме місце займають документи, презентовані бібліотеці під час спільного російсько-українського культурологічного проекту «Літературна експедиція» та Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім'ї вольній, новій».

У розділі краєзнавчої літератури представлені обов’язкові примірники друкованої продукції, що оперативно надаються запорізькими видавництвами – ВАТ «Видавничий будинок «Кераміст» та «Дике Поле».  Перлиною подарованої колекції стало видання «Путем апостола Андрея. Очерки истории Православия в Запорожском крае», презентоване колективом авторів. Книга видана за фінансової підтримки ОАО «Мотор-Січ» до 20-річчя Запорізької та Мелітопольської єпархії.

У відкритті книжкової експозиції взяли участь голова Запорізької обласної ради Павло Матвієнко, який подарував бібліотеці цінні видання з історії Запорізького краю, також свою монографію «Теорія держави і права».

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Ірина Конарева з особистого зібрання передала до фонду бібліотеки книгу М. Туровської «Семь с половиной или Фильмы Андрея Тарковского», а також унікальне видання «Козацька старшина Гетьманської України».

Під час привітання Ірина Конарева зазначила, що добра традиція – дарувати книги громадській бібліотеці – започаткована засновниками, зберігається та передається з покоління в покоління. Дари приватних осіб, видавництв, організацій та авторів – це не лише одне з суттєвих джерел поповнення фондів бібліотеки, а й яскраве свідчення опікування її долею, а також повідомила, що під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка розпочато роботу по створенню перед будівлею обласної книгозбірні бібліотечного скверу, який планується відкрити до 110-річного ювілею обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.М. Горького.

Поповнили фонд бібліотеки книги, подаровані доктором юридичних наук, професором Пєтковим С.В. «Україна багатонаціональна», та кандидатом історичних наук, головою правління Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького Білівненко С.М. «Архімандрит Леонтій. Подорожі на Запорозьку Січ у 1749-1750 і 1751 рр.», «Антологія творів літераторів Запорізького краю», «Запорожцы на фронтах войны. Забытые дневники». Також традиційно презентував книгозбірні свої нові романи «Потерпевшие за веру» та «Звонки»мелітопольський письменник та краєзнавець Авдєєнко С.І.

Сьогодні, за словами директора бібліотеки Інни Степаненко - заслуженого працівника культури України, Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека імені О.Горького - це понад 1,5 млн. одиниць документів на різних носіях і на 90 мовах народів світу, біля 40 тисяч користувачів, 180 тисяч відвідувань, 1,2 млн. книговидач. Особливу гордість книгозбірні складають унікальні документи, що містять інформацію про Запорізьку область та колекція рідкісних і цінних видань XVIII - XX століть. Свої послуги читачам пропонують Інтернет-центри, читальна зала електронних ресурсів, регіональний ресурсний центр для викладачів англійської мови, канадсько-український бібліотечний центр, виставкова зала, дитяча кімната. Інтернет-ресурсами бібліотеки щорічно користується біля ста тисяч осіб. Підвищенню рівня відвідування бібліотеки сприяє проведення різноманітних культурно-масових заходів. Так, завдяки організації грандіозної акції «Ніч у бібліотеці», у незвичний час (з 17.00 до 23.00) обласну книгозбірню відвідали  2,5 тисяч шанувальників книги. 

Читайте також