Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця року вісім бібліотечних систем області будуть забезпечені комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет

13 грудня 2012 - 14:53

До кінця року вісім бібліотек області будуть забезпечені комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет

За ініціативи Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках партнерства з Фундацією Білла та Мелінди Гейтс в області впроваджується програма «Глобальні бібліотеки «Бібліоміст-Україна», в рамках якої вісім бібліотечних систем області отримують набори комп’ютерного обладнання з підключенням до мережі Інтернет.

Про це повідомила начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Ірина Конарева.

- Модернізація бібліотек є важливою інвестицією в осучаснення інфраструктури регіону і збагачення культурно-освітнього життя його жителів. Завдяки модернізації люди, особливо – соціально незахищені верстви населення, матимуть доступ до комп’ютерів та Інтернету в публічних бібліотеках. Саме з цією метою в області впроваджується програма «Бібліоміст-Україна», - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, за результатами третього етапу конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернет» вісім бібліотечних систем області стали фіналістами, і тепер отримають комп’ютерне обладнання та доступ до мережі Інтернет.

Серед переможців – КУ «Центральна бібліотечна система» Гуляйпільської райради з трьома філіями, Мелітопольська ЦРБ з чотирма філіями, Приазовська ЦРБ з чотирма філіями, Оріхівська ЦРБ з трьома філіями, Центральна міська бібліотека м.Токмак з двома філіями, Центральна районна бібліотека у м.Токмак з трьома філіями, Василівська центральна бібліотечна система з чотирма філіями та Кам’янсько-Дніпровська районна бібліотека для дорослих та дітей з трьома філіями.

Кожна з бібліотечних систем отримає 15 комп’ютерів з комплектами навушників та веб-камер, ліцензійне програмне забезпечення, чотири багатофункціональних пристрої (принтер/сканер), чотири набори обладнання для підключення до мережі Інтернет. Програма «Бібліоміст» координує та оплачує доставку та підключення до мережі кожної бібліотеки. Завершити всі роботи планується до кінця поточного року.

Крім того, директор програми «Бібліоміст» Матей Новак звернувся до облдержадміністрації з пропозицією провести семінар для керівників райдержадміністрацій та директорів районних центральних бібліотечних систем, під час якого учасників ознайомлять з успішними прикладами співпраці органів влади, бібліотек та громадськості. Такий захід планується провести в березні наступного року.

 

Довідкова інформація:

На сьогодні в області функціонують понад 1,5 тис. бібліотек, з них близько 600 – спеціальні, близько 700 – в учбових закладах,  біля 700 бібліотек – у сільській місцевості.

Послугами бібліотек користуються 812 тисяч читачів, з них 345 тисяч – діти. Фонди бібліотек області складають майже 25 млн. книг.

За підсумками другого етапу програми «Глобальні Бібліотеки «Бібліоміст-Україна» бібліотеки області отримали 75 комп'ютерів, 20 сканерів та 20 наборів мережевого обладнання на суму близько 384,3 тис. грн. Крім того, три бібліотеки отримали гранти на проекти місцевого розвитку на суму 47,8 тис. грн.

В обласній універсальній науковій бібліотеці з 2010 р. діє регіональний тренінговий центр. Бібліотека отримала десять комп'ютерів з програмним забезпеченням, мультимедійний проектор, принтер, сканер та мережеве обладнання загальною вартістю 62,4 тис. грн. На організацію роботи центру та навчання бібліотекарів області були надані грантові кошти у розмірі близько 296,3 тис. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі