Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відкрилась виставка з власної колекції „Ростислав Барто. Живопис. Графіка”

16 листопада 2012 - 12:23

Відкрилась виставка з власної колекції „Ростислав Барто. Живопис. Графіка”

За підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації 15 листопада 2012 року в приміщенні Запорізького обласного художнього музею відкрилась виставка з власної колекції „Ростислав Барто. Живопис. Графіка”.

Спадщину Ростислава Миколайовича Барто (1902-1973) в Запорізькому художньому музеї представлено 13 мальовничими і 33 графічними роботами, виконаними у 1929-1973 роках. На виставці представлені його улюблені жанри – портрет і пейзаж. Є один натюрморт і анімалістична робота.

Ростислав Барто – талановитий художник-романтик. Працюючи над пейзажем, він у більшості випадків відштовхується від реального мотиву і створює свій умовний, часто напівфантастичний світ. У таких роботах особливо приваблює відчуття легкості виконання. Манера художника вільна, невимушена, неповторно артистична. У 1960-1970-х роках Р.Барто все частіше звертається до техніки монотипії. Художник був настільки досвідчений і віртуозний майстер, що точно знав, яким буде результат виконаної ним роботи. Його монотипії викликають захоплення досконалістю і винахідливістю технічного виконання, складною ефектною фактурою, колірної вишуканістю та загальної оригінальністю образного рішення. Природні мотиви в серіях Р. Барто хвилюють, притягують, підкорюють. Його віртуозною рукою відтворені пейзажі різних країн та епох.

У творчості Барто портретний жанр завжди займав важливе місце. Ласкавим пензлем він створив цілу галерею жіночих образів. Для них дуже показово поєднання конкретних рис моделі з національно-характерними, прагнення до створення узагальненого образу – типу. Він захоплюється їхньою красою, величавістю, таємничістю, задумою. Є у Р.Барто індивідуально-конкретні жіночі образи, такі як "Дагестанська єврейка", де розкритий і характер, і доля молодої жінки.

- Музейна колекція творів Ростислава Барто відкриває своєрідного митця. У своїх роботах він залишив внутрішній світ, свої мрії і свої фантазії про Красу, як про одну з головних цінностей на землі, - відзначила директор музею Галина Борисова, відкриваючи виставку.

Для довідки. Барто Ростислав Миколайович народився в родині інженера, в 1922 році закінчив Московське реальне училище, в 1929 – ВХУТЕМАС (графічне і живописне відділення), навчався літографії у В.Фаворського, офорту – у І. Нівінського, малюнку – у П. Павлинова, з 1924 року перейшов на живописний факультет в майстерню професора О.Шевченка. У 1926-1928 роках був членом об'єднання „Цех живописців” і брав участь в його виставках. З 1929 року експонує твори на виставках товариства „Буття” і ОМХ (Товариство московських художників).

З 1929 по 1933 роки Барто учасник 30 виставок. Персональні виставки художника відбулися в Москві в 1956 і в 1978 роках. Були його роботи і на багатьох зарубіжних експозиціях радянського мистецтва: в Амстердамі, Стокгольмі (1930); в Парижі, Цюріху (1931); у Венеції (1932); в Копенгагені, Варшаві, Сан-Франциско, Чикаго, Філадельфії, Нью-Йорку, Марселі, Токіо (1933), у Лондоні (1935); в Болгарії (1936).Твори Р. Барто зберігаються у багатьох музеях світу, в тому числі в Державній Третьяковській галереї, Державному музеї образотворчих мистецтв ім. О.С.Пушкіна, Дрезденському кабінеті гравюри.

 

Виставка працюватиме до 15 грудня 2012 року (вул. 40 років Радянської України, 76-б), тел. для довідок: 233 61 93.

Читайте також