Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В епіцентрі захворювання на африканську чуму свиней введено карантин

1 серпня 2012 - 15:38

В епіцентрі захворювання на африканську чуму свиней введено карантин

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка, провів обласну селекторну нараду з питань посилення заходів з недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней на території області.

Нагадаємо, вчора, 31 липня, виявлено враження вірусом африканської чуми трьох свиней в одному із домогосподарств у селі Комишуватка Приморського району. У зв’язку з цим тут запроваджено карантин.

Нині Олександр Дудка перебуває в епіцентрі виявлення захворювання, разом з ним на місці працюють керівники та фахівці ГТУ МНС України в Запорізькій області, санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб регіону, а також фахівці, які спеціально прибули з Києва.

- Після підтвердження діагнозу  африканської чуми у свиней були негайно сформовані групи спеціалістів для ізолювання хворих і підозрілих на захворювання тварин, на місце виїхав підрозділ карантинної міліції. Визначена десятикілометрова зона, в яку входять шість населених пунктів та три господарства, при в’їзді та виїзді з села Комишуватка встановлена охорона, карантинно-міліцейські пости та знаки, які вказують на обов’язковий об’їзд карантинної зони. З найближчих районів направлено п’ять автомобілів з дезінфекційними установками. Крім того, завезено по 200 кг каустичної соди та хлорного вапна з Дніпропетровської області, - повідомив Олександр Дудка.

За словами заступника головного державного санітарного лікаря обласної санепідемстанції Олега Зикіна, африканська чума свиней не представляє загрози для людей - вона людям не передається, хоча для тварин є невиліковною.

Наразі під особливий контроль узято усі ринки області: перевіряється їх робота, продукція всіх продавців свинного м’яса, наявність  необхідних ветеринарних документів та якість м’яса, яке продається.

- Ситуація непроста, і ми маємо залучити до реалізації заходів з недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней всі можливі ресурси. Карантин з неблагополучного пункту на африканську чуму свиней буде знято через 40 днів після знищення всіх свиней в епізоотичному осередку, забою свиней у першій загрозливій зоні та проведення низки інших необхідних заходів, - підсумував Олександр Дудка.

Нагадаємо, ситуація знаходиться під особистим контролем голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни