Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Міжнародні інтеграція і співпраця

В приміщені ЗТПП відбувся семінар на тему «Лібералізація торговельного режиму України: нові можливості та виклики для покращення експортного потенціалу підприємств Запорізької області»

13 квітня 2012 - 10:51

За сприянням Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та проекту «Сприяння розвитку міжнародної торгівлі» Програми розвитку ООН  13 квітня 2012 року у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся семінар на тему «Лібералізація торговельного режиму України: нові можливості та виклики для покращення експортного потенціалу підприємств Запорізької області».

Під час семінару в першу чергу було обговорено питання положень, здобутків та ризиків від запровадження зони вільної торгівлі (далі – ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом. Було визначено, що метою створення ЗВТ є формування спільного економічного простору України та ЄС у рамках поступової економічної інтеграції до спільного Європейського ринку шляхом поетапної реалізації чотирьох свобод – вільного руху товарів, послуг, капіталу та робочої сили.

Головними цілями створення ЗВТ є поступова та взаємна лібералізація торгівлі товарами та послугами, покращення інвестиційного клімату, наближення внутрішньої політики України до загальноприйнятих правил міжнародної торгівлі.

Значну увагу було приділено потенційним перевагам для України від створення ЗВТ з ЄС. Основні з них: стимулювання розвитку конкуренції та обмеження монополізму, покращення доступу українських товарів та послуг на ринок ЄС, збільшення обсягів інвестицій з країн-членів ЄС в економіку України, переоснащення та модернізація вітчизняних підприємств.

Серед ризиків було виділено наступне: посилення конкурентного тиску на внутрішньому ринку України, витіснення національного виробника з внутрішнього ринку, необхідність переоснащення та зміни технологій виробництва.

Наступною темою обговорення стали перспективи торгівлі між Україною та Митним Союзом (Росія, Казахстан та Білорусь). Було зазначено, що входження України до Митного Союзу означало б неможливість створення ЗВТ з ЄС та перегляд існуючого договору України з СОТ. Також було виділено, що ставка ввізного мита в Україні є нижчою ніж у Митному Союзі.

Щодо співробітництва з Митним Союзом, то найбільш перспективними були визначні наступні галузі: металургія, енергетика та агро продукція.

В ході проведення семінару також була приділена увага іншим угодам про вільну торгівлю, як щойно розпочатим Україною так і тим, що вже тривають. Зокрема, було обговорено розпочаті переговори з такими країнами як Туреччина, Сербія, Канада та Чорногорія.

Під час семінару було детально обговорено питання запитів до країн-членів СОТ. Було відзначено, що країни-члени СОТ можуть звертатися із запитами до органів влади інших країн-членів СОТ стосовно національного законодавства та технічних регламентів шляхом звернення безпосередньо до відповідного компетентного органу країни-члена СОТ або через відповідальний за це орган. 

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи