Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Декриміналізація «товарної контрабанди»: економія часу і коштів

20 березня 2012 - 15:03

Декриміналізація «товарної контрабанди»: економія часу і коштів

Як відомо, з 17 січня поточного року законом України скасовано  кримінальну відповідальність за порушення законодавства в сфері економічної діяльності. В результаті цієї реформи правоохоронні органи, що раніше займалися досудовим слідством  у таких кримінальних справах, передали відповідні матеріали до митниці для здійснення в адміністративному порядку подальших процесуальних дій.

Як повідомили в Запорізькій митниці, на даний час надійшло 23 матеріали закритих кримінальних справ, що перебували раніше у провадженні правоохоронних органів Запорізької області. На підставі отриманих матеріалів Запорізькою митницею направлено до суду 26 адміністративних справ про порушення митних правил. По більшості з них вже прийнято рішення на користь держави, а саме,  рішення про конфіскацію товарів (або стягнення їх вартості) на суму 194,1 млн.грн.,  про застосування штрафних санкцій на суму 74,8 тис.грн.

Відтепер митниця сама запроваджує адміністративні справи  у випадках виявлення  порушень митних правил за ст. 351, 352, 353 Митного кодексу України. За цими статтями з моменту початку дії закону про декриміналізацію економічних злочинів Запорізькою митницею запроваджено чотири адміністративні справи на загальну суму 772 тис.грн. Суд за цими справами у  тримісячний термін приймає рішення про накладення адміністративних стягнень. Така самостійність дій митниці сприяє економії часу та коштів, які витрачалися раніше на провадження дізнання та попереднього слідства по кримінальних справах.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також