Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Наша мета – підвищення якості послуг ЖКГ шляхом створення конкурентного ринку»

18 січня 2012 - 11:03

Петро Гончарук: «Наша мета – підвищення якості послуг ЖКГ шляхом створення конкурентного ринку»

На цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук під час засідання робочої групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету економічних реформ у Запорізькій області.

- Сьогодні ми вперше обговорюємо проект концепції розвитку ЖКГ Запорізької області, і кожний напрямок будемо детально розглядати на засіданнях у форматі «круглого столу», сперечатися з кожного сумнівного моменту та знаходити оптимальне рішення. Реформування ЖКГ – це дуже складна процедура, тож підходити  маємо зважено та розсудливо, - зазначив Петро Гончарук.

Перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства Максим Шахов презентував учасникам проект концепції розвитку ЖКГ, звернувши увагу на головні моменти.

- У сфері ЖКГ дуже багато проблем, які формувалися роками і, звісно, за один день їх вирішити неможливо. Тим не менш, ми зобов’язані проводити реформи та поступово покращувати ситуацію. Дуже важливо знайти компроміс між обласною та місцевою владою, бо в нас немає чіткого плану розвитку ЖКГ на територіях. Якщо раніше ми говорили про те, що на фінансування цієї сфери з державного бюджету виділяється недостатньо коштів, то сьогодні  вимушені констатувати, що не можемо розраховувати на отримання серйозних коштів, бо не маємо чітких планів розвитку галузі на територіях, - підкреслив Максим Шахов.

Одне з головних завдань проекту концепції –  забезпечення населення області якісною питною водою, а також вирівнювання тарифів на цю послугу. Єдиний можливий механізм реалізації цих завдань -  створення єдиної регіональної водної компанії, яка візьме на себе видобуток, транспортування води та надання послуг водопостачання, а також увесь комплекс питань, пов’язаних з будівництвом та модернізацією водопровідних мереж.

Також у проекті концепції порушується питання щодо недосконалості централізованого теплопостачання для малих населених пунктів. Для виправлення ситуації влада готова піти назустріч територіям у здійсненні модернізації теплозабезпечення з використанням децентралізованих, автономних систем.

Особлива увага приділяється благоустрою територій та їх утриманню в чистоті. У проекті концепції пропонується визначити єдиного виконавця робіт з прибирання, санітарної очистки та благострою населених пунктів, що дозволить підвищити відповідальність конкретного виконавця послуг, а також створити ринок і відповідно – конкуренцію, що в результаті відобразиться на якості та вартості послуг.

За словами Петра Гончарука, не варто недооцінювати і перспективи створення ОСББ у містах області.

- Незважаючи на існуючі складнощі в процесі створення ОСББ у містах області, іншого шляху реформування взаємовідносин у житловому секторі немає. Без створення ефективного власника житла в особі ОСББ наші зусилля з підвищення якості послуг та залучення інвестицій ні до чого не призведуть. Наша мета – підвищення якості послуг шляхом створення конкурентного ринку із залученням приватного капіталу. Прихід керуючих компаній на зміну існуючій системі обслуговування житлового фонду є лише питанням часу, і наша мета – щоб Запорізький край став «піонером» у цьому процесі, - зазначив Петро Гончарук.

Також заступник голови ОДА підкреслив, що головне завдання робочої групи – детально вивчити проект концепції, узгодити його із законодавством, і якщо є суперечності, – треба вносити пропозиції щодо прийняття змін через Комітет економічних реформ. Щоб обговорення проекту було більш продуктивним, до нього будуть залучатися  спеціалісти галузі ЖКГ з територій, які знають специфіку районів.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни