Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Усі персональні бази даних підлягають реєстрації

10 січня 2012 - 14:43

Усі персональні бази даних підлягають реєстрації

У 2010 році  прийнято Закон України «Про захист персональних даних», який набрав чинності  з 1 січня поточного року. Закон регулює відносини, пов’язані із захистом персональних даних під час їх обробки та передбачає  відповідальність за порушення  законодавчих норм.  Роз’яснення з цього приводу під час брифінгу надав заступник начальника головного управління юстиції в Запорізькій області Павло Наливайко.

Персональними даними вважаються відомості про фізичну особу, які  можуть її ідентифікувати,  а саме – прізвище, ім’я та по-батькові, паспортні дані, адреси та номери телефонів, банківські рахунки тощо. Будь-яка юридична чи фізична особа, яка є власником персональної бази даних, відповідно до закону  має реєструвати таку базу у відповідних органах, а при зборі подібної інформації отримувати згоду від суб’єкта персональних даних на її обробку.  У свою чергу громадянин, який надає свої персональні дані, має право знати, з якою метою використовуються відомості про нього, в якій базі даних вони зберігаються і чи мають реєстрацію.

Як пояснив заступник начальника ГУ юстиції в Запорізькій області, персональні бази даних, які збираються громадянами в побутових цілях, реєстрації не підлягають. Те саме стосується і журналістів, які у своїй діяльності можуть використовувати власні персональні бази даних. У свою чергу, дані про особу, яка претендує на виборну посаду або посаду державного службовця першої категорії, не належать до інформації з обмеженим доступом і підлягають оприлюдненню без особистої згоди.

Павло Наливайко також поінформував журналістів про те, що з часу прийняття закону управлінням було проведено понад 500 роз’яснювальних семінарів. Додаткову інформацію з цього питання можна отримати на сайті Мінюсту, Державної служби з питань захисту персональних баз даних та безпосередньо в головному управління юстиції у Запорізькій області.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни