Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Матерям-героїням в Запорізькій області одноразові виплати сплачуються відповідно до вимог законодавства

5 січня 2012 - 13:05

Матерям-героїням в Запорізькій області одноразові виплати сплачуються відповідно до вимог законодавства

За дорученням голови обласної державної адміністрації О.Пеклушенка у зв’язку з виходом у газеті «Субота плюс» № 51 статті «У Запоріжжі матерям-героїням відмовляють у виплатах» управління у справах сім’ї, молоді та спорту провело перевірку викладених фактів.

Так, у статті йшлося про затягування  виплати одноразової допомоги матерям-героїням із с.Орлянське Василівського району, зокрема, громадянці  Стефаниді Бунь та відмову у виплаті  допомоги Марії Никитенко.

Дійсно, відповідно до Указу Президента України від 25 грудня 2007 року № 1254\2007 «Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» виплачується одноразова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму. Протягом 2011 року відповідно до Указів Президента України почесне звання «Мати-героїня» було присвоєно 329 жінкам, які проживають у Запорізькій області. За інформацією управління праці та соціального захисту облдержадміністрації протягом 2011 року відповідну грошову винагороду отримали  324 жінки цієї категорії. Ще двоє  отримають виплату найближчим часом. Троє жінок, яким було  присвоєно звання «мати-героїня», на жаль, пішли з життя.

Жінки, про яких йшла мова в матеріалі газети «Субота плюс», Стефанида Бунь та  Марія Никитенко наразі не мають почесного звання «мати-героїня», тому претендувати на виплату одноразової допомоги не можуть.

Згідно законодавства звання «мати – героїня» присвоюється матерям, які  виховували до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення належних умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих  моральних якостей. Згідно з порядком представлення до почесних звань висунення кандидатур на присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидатки, у трудових колективах установ, організацій, підприємств. Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може здійснювати сільська (селищна) рада, організація багатодітних сімей чи місцевий відділ у справах сім’ї та молоді. Клопотання про надання громадянці Стефаниді Бунь почесного звання «мати-героїня» знаходиться на доопрацюванні. Марія Никитенко звернулася до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Василівської райдержадміністрації усно, де отримала роз’яснення щодо неможливості присвоєння їй почесного звання «мати-героїня» через судимість одного з синів.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни