Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області будуть «чіпувати» ялинки, вирощені до новорічних свят

12 грудня 2011 - 13:52

В області будуть «чіпувати» ялинки, вирощені до новорічних свят

На ялинках, спеціально вирощених лісництвами до новорічних свят, встановлюють чіпи зі штрих-кодами, за якими можна визначити, в якому регіоні та лісництві вирощено та вирубано дерево. Ця новація введена для охорони хвойних насаджень у передноворічний період та запобігання їх незаконній вирубці браконьєрами.

Про це повідомив начальник Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства Мирон Полуліх.

- Цього року на всіх вирубаних лісогосподарськими підприємствами ялинках встановлюються чіпи зі штрих-кодами. За їх допомогою можна отримати таку інформацію: в якій області, в якому лісгоспі та лісництві була зрубана ялинка, якого вона сорту та якості. Також на чіпі буде зазначена дата вирубки дерева. Зняти чіп з ялинки, не пошкодивши його, неможливо, тож перевісити його з одного дерева на інше просто нереально. Ми сподіваємося, що ця новація допоможе попередити самовільну вирубку новорічних ялинок і зберегти ті дерева, які не підлягають вирубці, - повідомив Мирон Полуліх.

Для забезпечення жителів області новорічними ялинками всі лісогосподарські підприємства приступили до їх заготівлі та реалізації. Враховуючи попит на ялинки у минулі роки, цього року  заплановано зрубати та реалізувати 15 тисяч дерев. У разі необхідності можливе збільшення вирубки лісових красунь на 1-2 тисячі штук.

Для кращої організації торгівлі лісогосподарські підприємства створили торгівельні пункти біля контор лісництв, розсадників, на ринках сіл та міст. Станом на 12 грудня реалізовано вже майже 3 тисячі ялинок на загальну суму 175 тисяч гривень.

Також в області функціонує штаб для організації і проведення охоронних заходів у хвойних насадженнях. До нього входять Запорізьке обласне управління лісового та мисливського господарства, Головне управління МВС України в Запорізькій області, Державне управління охорони навколишнього середовища в Запорізькій області та Державна екологічна інспекція в Запорізькій області.

Станом на 12 грудня проведено 152 рейди, в яких взяли участь 62 бригади у складі 195 осіб. За цей час виявлено 11 випадків незаконної заготівлі новорічних ялинок, у результаті чого заподіяно збитків на 5 тисяч гривень. Усі порушники були затримані, притягнуті до адміністративної відповідальності. На них накладено штраф у загальному розмірі 940 гривень, відшкодовано завдану  шкоду на суму 1777 гривень.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни