Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада ініціює програму забезпечення житлом дітей-сиріт

6 жовтня 2011 - 13:10

Обласна влада ініціює програму забезпечення житлом дітей-сиріт

Голова обласної державної адміністрації  Борис Петров провів  нараду з питань соціального захисту дітей-сиріт, на якій учасники детально проаналізували ситуацію із влаштуванням дітей, позбавлених батьківської опіки, для виховання у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. В нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук, начальник служби у справах дітей Антоніна Матвєєва. За результатами обговорення очільник області висловив декілька пропозицій щодо вирішення проблем дітей цього соціального статусу.

За даними служби у справах дітей в Запорізькій області проживає 4475 дітей-сиріт, з них  сімейними формами виховання охоплено 3083 дитини або 68,89%. За цим показником за підсумками восьми місяців Запорізька область посідає 6 місце. На думку голови обласної державної адміністрації, такий показник не задовольняє обласну виконавчу владу, адже жоден найкращий інтернат не замінить дитині тепло родинного кола. І першочергова задача, яку ставить голова ОДА, – збільшити кількість будинків сімейного типу та влаштування дітей-сиріт у сім’ю. А на керівників районів області - покласти персональну відповідальність за розширення сімейного виховання дітей-сиріт.

- Я беру це питання під особистий контроль і обіцяю в межах своїх повноважень  надавати допомогу у вирішенні спірних питань, у тому числі, пов’язаних з вирішенням юридичних аспектів установлення статусу дітей-сиріт, які стоять на обліку в центрах соціальної реабілітації, - підкреслив Борис Петров. - Крім того, буду ініціювати  додаткову підтримку сім’ям, які створюють дитячі будинки сімейного типу.  Звертаю увагу керівників районних адміністрацій на необхідність проаналізувати ситуацію з усиновленням у своїх районах і надати пропозиції щодо покращення становища та збільшення будинків сімейного типу в своїх районах.

Ще одна проблемна ситуація пов’язана із забезпеченням житлом дітей, які виховуються в дитячих будинках. По досягненні повноліття вони випускаються з-під опіки державних закладів і вимушені починати доросле життя без притулку і даху над головою. Для тимчасового облаштування дітей цієї соціальної групи в області побудували соціальний гуртожиток. Але очевидно, що його можливості значно менші за потреби. Близько 2600 дітей-сиріт на сьогодні не забезпечені житлом.

- Забезпечувати дітей-сиріт житлом має держава, але коштів для задоволення потреб недостатньо, тож ми не будемо сидіти, склавши руки. Пропоную розв’язати цю проблему шляхом співфінансування придбання квартир за рахунок обласного та місцевих бюджетів, - запропонував Борис Петров. – А до сесії обласної ради маємо підготувати програму підтримки дітей-сиріт і забезпечення їх житлом та  внести до неї ці пропозиції, - підбив риску очільник області.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни