Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Українська земля буде належати тільки українцям

5 серпня 2011 - 12:48

У цьому запевнив заступник Голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний, який спільно з першим заступником голови облдержадміністрації Олексієм Литвином та начальником Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Олександром Цибровим провів прес-конференцію на тему «Завершення земельної реформи – вирішальний фактор сталого розвитку українського села».

- Земельні відносини в Україні почали змінюватись і це факт. Законопроект розроблено, після відповідних процедур він набере чинності і ми, на місцях, маємо реалізувати його положення, - зазначив, відкриваючи прес-конференцію, перший заступник голови ОДА Олексій Литвин. На переконання посадовця, головне, чого не можна допустити – переходу землі у власність іноземних громадян,  виведення її з категорії сільськогосподарського призначення та допущення невмілого господарювання.

Щодо купівлі землі іноземними громадянами заступник Голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний заспокоїв присутніх.

- Ми виключили всі можливості для переходу української землі у власність іноземців. У законопроекті чітко прописано:  власниками землі можуть бути тільки громадяни України, фізичні особи, фермерські господарства, - повідомив М. Калюжний.

Також урядовець зазначив, що у разі потрапляння землі у власність іноземців (приміром, отримання спадщини) він має протягом року продати або подарувати її громадянину України. У разі невиконання цієї вимоги земельна ділянка буде продана на аукціоні, а гроші повернуті колишньому власнику.

Також законопроект «Про ринок земель» обмежує можливості спекуляцією землею. За словами Миколи Калюжного, згідно оцінки експертів з наступного року земельна ділянка площею один гектар коштуватиме від шести до восьми тисяч гривень, однак, це не остаточна ціна.

- Земля в Україні недооцінена і її вартість протягом кількох років зросте до двадцяти тисяч гривень. Для того, щоб уникнути спекулювання землею, встановлено спеціальний податок при продажу земельної ділянки, - підкреслив урядовець.

Крім того, проект ЗУ «Про ринок земель» передбачає обмеження  - у власності однієї людини може бути не більше 2100 гектарів землі.

За прогнозами Миколи Калюжного, законопроект набере чинності вже з першого січня 2012 року.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.