Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівництво області вимагає пришвидшити темпи погашення заборгованості із заробітної плати

4 серпня 2011 - 16:53

Обласна влада продовжує роботу щодо зменшення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області

Обласна влада продовжує роботу щодо зменшення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області. За дорученням голови облдержадміністрації Бориса Петрова це питання, яке стоїть в розряді першочергових,  розглянуто під час засідання  колегії.

За даними органів статистики, сума заборгованості із  заробітної плати на кінець першого півріччя склала 50 млн. грн. З початку року вона зменшилася лише на 4% або на 2 млн. грн. На думку першого заступника голови ОДА Олексія Литвина, такі темпи не можуть задовольнити. Тільки у восьми районах повністю ліквідовано борги: Бердянському, Вільнянському, Гуляйпільському, Мелітопольському, Михайлівському, Оріхівському, Приазовському та Чернігівському.

Найбільшим боржником в області залишається ДП «Радіоприлад», який заборгував  працівникам  12,7 млн. грн. Коментуючи ситуацію на підприємстві та можливість впливу місцевої влади, міський голова Запоріжжя Олександр Сін заявив, що профільне міністерство займає пасивну позицію.

За словами Олексія Литвина, оскільки ця проблема є системною, то питання участі центральних  органів, які керують державними підприємствами, буде порушуватися на найвищому рівні.

Критичні зауваження і жорсткі попередження  з боку керівництва облдержадміністрації прозвучали на адресу голів рай адміністрації та міст, де відбувається зростання боргів на комунальних підприємствах. На 1 липня в області майже 3 млн. грн. заборгованості із зарплати припадає на 18 підприємств комунальної саме такої форми власності.

- Хочу нагадати керівникам міст і районів, що підприємства комунальної форми власності безпосередньо перебувають у сфері управління місцевої влади. Сьогодні розмита відповідальність за стан справ на цих підприємствах між власником в особі місцевої ради та райдержадміністрацією. Однак має бути знайдений професійний підхід до вирішення проблем підприємств комунальної власності. Потрібна чітка схема їх розвитку, розробка якої - завдання місцевих органів влади. При цьому всі заходи повинні діяти на випередження, - зазначив доповідач з цього питання заступник голови ОДА Микола Ярмощук.

Очільник області Борис Петров неодноразово підкреслював: борг із заробітної плати –  ганьба для керівника, оскільки це ставить на межу виживання тих, хто не має інших джерел доходів.

Перед всіма територіями поставлено жорсткі вимоги: вчасно виплачувати поточну заробітну плату, погасити борги у другому півріччі цього року не менше ніж на 55%, а на підприємствах комунальної форми власності ліквідувати їх до 1 жовтня.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі