Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Земельна реформа стане на заваді тіньовим оборудкам

3 серпня 2011 - 14:50

Земельна реформа стане на заваді тіньовим оборудкам

«Впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення» – така тема семінару, який пройшов у смт. Якимівка за участю голів  сільських та селищних рад району, керівників сільськогосподарських підприємств району.

Перед учасниками семінару виступив заступник начальника Головного управління Держкомзему в Запорізькій області О. Мокросноп, який  зазначив, що земельна реформа в Україні дала змогу кожному члену сільськогосподарського підприємства та пенсіонеру  з їх числа отримати власний земельний наділ. Але внаслідок дії мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення селяни тривалий час були позбавлені найголовнішого права –  розпоряджатися своєю власністю.

Прийняття Закону України «Про ринок земель» дасть можливість запровадити державне регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення, зупинивши тіньові оборудки з  землями. Стане можливим забезпечення оптимізації використання та раціонального перерозподілу земель сільськогосподарського призначення, встановлення їх об’єктивної ринкової вартості та реалізації права приватної власності.

Підтримав виступаючого начальник відділу Держкомзему в Якимівському районі В.Чкан, який детально зупинився на основних положеннях законопроекту. Він підкреслив, що ринок земель – це не тільки купівля-продаж, а прозорий механізм вирішення питань економічного обігу земель. У подальшому це забезпечить вирішення питань щодо ефективного використання та охорони земель, зупинить процеси виснаження ґрунтів.

Під час семінару жвава дискусія виникла навколо таких статей законопроекту як обмеження щодо набуття у власність земель чи продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення, обмеження щодо граничних площ земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Всі пропозиції, які були висловлені під час семінару, будуть узагальнені та опрацьовані  ГУ Держкомзему в Запорізькій області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі