Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Публічна інформація: виконання пріоритетів діяльності обласної влади

13 липня 2011 - 14:17

Публічна інформація: виконання пріоритетів діяльності обласної влади

Пріоритетний напрямок «Забезпечення стабільної роботи реального сектору економіки».

За період з січня по червень Запорізька область посіла четверте місце серед всіх регіонів країни за обсягами реалізації промислової продукції. Такий результат досягнуто завдяки виконанню п’яти індикаторів, від яких залежить ефективність роботи у даному напрямку.

Серед основних індикаторів виконання пріоритетного напрямку «Забезпечення стабільної роботи реального сектору економіки» визначено такі: темпи зростання обсягів промислового виробництва, середня чисельність працівників зайнятих у промисловості, середньомісячна заробітна плата, відсоток прибуткових промислових та інноваційно активних підприємств.

У першому кварталі поточного року спостерігається суттєве зростання обсягів промислового виробництва – січень ( 116,6 %), лютий (119,7 %), березень (116,2 %). До відома цей показник у 2010 році становив 107,8 %, у 2009 – 69,3%.

Разом з тим, станом на 01.04.2011 обсяги зростання промислового виробництва складали 111,4 %. Падіння зумовлене зупинкою електролізного виробництва на ВАТ «ЗАлК», зниженням на 60 % потужностей ПАТ «Запорізький завод феросплавів», та скороченням графіку роботи ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод». Цей фактор вплинув і на кількість працівників, зайнятих у сфері промисловості. Станом на 01.04.2011 їх кількість становила 174615 чоловік проти 175006 у 2010 році.

Торік відбулося суттєве збільшення частки прибуткових промислових підприємств регіону – вони складають 55,1 % проти 49,7 % у 2009 році.

Середньомісячна заробітна плата працівників промисловості у червні 2011 року склала 3316 грн. протии 2812 грн. у 2010 році.

Щодо інноваційно активних підприємств області то протягом 2010 року їх кількість складала 22. За цим показником статистичні дані збирають раз на рік. Однак, за попередніми даними головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА, цього року інноваційну діяльність проводять 43 підприємства регіону.

Серед інновацій, які впроваджують запорізькі підприємства – маркетингові, організації зовнішніх зв’язків, формуванні цінової політики та створенні робочих місць.

Разом з тим, у цьому пріоритетному напрямку залишаються декілька індикаторів, які не були виконані в повному обсязі з різних причин.

Перший – розробка Програми розвитку мінерально-сировинної бази та інвентаризації родовищ корисних копалин Запорізької області. Основний фактор, через який не виконано зазначений індикатор – подальша розробка Програми потребує бюджетного фінансування у сумі 400 тис. грн.

Не в повному обсязі виконано такий індикатор як прийняття спеціального економічно  доцільного тарифу на електроенергію для енергоємних підприємств регіону. Проблемна частина – прийняття окремого спеціального тарифу на електроенергію для ВАТ «ЗАлК». Причина – відмова власника підприємства виконати ряд умов Уряду – погашення кредиту, викуп фольгопрокатного обладнання, створення високотехнологічного виробництва та інше.

Детальніше про виконання пріоритету «Екологічно сприятливий та упорядкований регіон» читайте у наступній інформації.

 

Довідково: Всі у кого будуть зауваження та побажання щодо виконання пріоритетів діяльності ОДА зможуть їх висловити на громадських слуханнях, які відбудуться 20 липня о 15.00 у сесійній залі обласної ради.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі