Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Від зарплати у «конвертах» перш за все страждає сам працівник

17 червня 2011 - 09:04

Питання легалізації трудових відносин у Запоріжжі, Бердянську та Бердянському районі розглянули члени обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.

Як повідомив заступник голови ОДА Микола Ярмощук, за оцінками спеціалістів внески до Пенсійного Фонду України сплачує 70% від зайнятого населення області, середньоукраїнський показник складає 50%. Незважаючи на це, робота з легалізації трудових відносин залишається серед першочергових завдань діяльності обласної влади.

Про ситуацію в обласному центрі присутніх поінформував  заступник Запорізького міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Юрій Каптюх. Посадовець повідомив, що із 486 тисяч осіб працездатного населення у місті податки сплачують 70,4%. Протягом року в обласному центрі  створено 4570 робочих місць, з них 1325 – за рахунок легалізації трудових відносин. У кожному районі Запоріжжя створена і працює робоча група з питань легалізації трудових відносин. Разом з тим, Ю. Каптюх звернув увагу членів обласної комісії на деякі аспекти, які не дозволяють ефективно працювати у цьому напрямку. По-перше, не затверджено типове положення про ці робочі групи. По-друге, згідно норм законодавства керівництво підприємства має бути попереджено за 10 днів до початку перевірки. По-третє, міра покарання керівника-порушника не співвідноситься з прибутками, отриманими від експлуатації праці нелегального працівника.

Крім того, заступник Запорізького міського голови  підкреслив, що жоден працівник, який отримував заробітну платню «в конвертах», не зізнавався в цьому.

- Люди не розуміють, що перш за все це зашкодить їм самим. Тому необхідно посилити інформаційну роботу серед запоріжців, - наголосив заступник голови ОДА Микола Ярмощук.

Також у ході наради представники м. Бердянськ та Бердянського району доповіли про ситуацію на місцях. Були заслухані звіти керівників підприємств, працівники яких отримують заробітну платню нижчу за мінімальну.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни