Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Модернізація та розвиток житлово-комунального господарства потребує наукового підходу

18 травня 2011 - 14:40

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук взяв участь у засіданні постійної комісії з питань економічного розвитку, промислової політики та інвестицій  обласної ради.

Основне питання, яке розглянули члени комісії, – реалізація проектів державно-приватного партнерства та можливості його застосування при виконанні обласних і міських програм у сфері житлово-комунального господарства та будівництва доріг.

До обговорення  теми запросили представників науки – професорів  Донбаської національної академії будівництва та архітектури, Харківської національної академії міського господарства та Запорізького національного університету.

Науковці з інших регіонів поділилися досвідом щодо організаційної структури управління житлово-комунальним господарством на своїх територіях, а також окреслили своє бачення можливих напрямків розвитку державно-приватного партнерства у цих сферах господарської діяльності.

Що стосується сфери житлово-комунального господарства, учасники обговорення одностайно підтримали думку про необхідність встановлення загальнобудинкових лічильників на послуги ЖКГ та ведення обліку спожитих послуг. Доповідачі окремо зупинилися на питанні необхідності впустити на ринок комунальних послуг приватні підприємства, які зроблять його конкурентоспроможним.

Важливим етапом має стати модернізація та утеплення будинків, що дозволить скоротити споживання тепла майже на 50%. На переконання заступника голови облдержадміністрації Петра Гончарука, ця робота повинна бути затверджена на державному рівні. Разом з тим, жителі повинні  долучатись та брати активну участь до цієї діяльності.

Як повідомив проректор ЗНУ Володимир Волков, наразі науковці області працюють над створенням енергопаспортів житлових будинків, які дозволять з’ясувати,  що слід зробити заради отримання найбільшого економічного ефекту. Однак, на жаль, поки що цю роботу не можна назвати системною.

Обговорюючи питання створення ОСББ, заступник голови ОДА відзначив прогресивність ідеї, але зауважив, що існують деякі моменти, розв’язання яких держава має взяти на себе, зокрема, оформлення будинків та  земельних ділянок.

- Сфера житлово-комунального господарства – це надзвичайно важливий, складний і великий сектор роботи. Тому, щоб обрати правильний напрямок подальшого розвитку, потрібна консолідація зусиль влади, приватних структур, науковців, всіх споживачів цих послуг, - резюмував посадовець.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни