Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На ринках регіону знижуються ціни на продукти

16 грудня 2010 - 13:08

Перший заступник голови ОДА Олексій Литвин (стажування)

Заступник Міністра економіки України Михайло Русинський провів всеукраїнську селекторну нараду щодо поточної цінової ситуації на ринках країни. У Запорізькій селекторній студії працював перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Литвин (стажування).

Про поточну ситуацію на ринках країни поінформував заступник Міністра економіки України Михайло Русинський. Зокрема, урядовець зазначив, що індекс споживчих цін за листопад складає 100,3% проти 101,1% у 2009 році та 101,5% у 2008. Та, враховуючи показники за останні три місяці, є всі перспективи  до кінця року  ще знизити цей показник.

Протягом листопада в Україні зафіксовано зростання цін на хліб, молочні продукти, олію та масло вершкове. Навпаки, знижувалась ціна на фрукти, овочі, яйця, свинину та м'ясо птиці.

Михайло Русинський повідомив, що для стабілізації цінової ситуації міністерство здійснює фінансову підтримку підприємств агропромислового комплексу, хлібопекарські підприємства забезпечуються борошном з держрезерву. Крім того, фахівці Мінекономіки розробили проект закону  про державну підтримку сільськогосподарських підприємств. Також наступного року передбачається повне забезпечення потреб країни власними продуктами, зокрема, основними зерновими культурами, картоплею та яйцями.

На зауваження урядовця щодо подорожчання житньо-пшеничного хліба у Запорізькій області  перший заступник голови ОДА Олексій Литвин відповів, що, на жаль, існують певні проблеми з отриманням житнього та пшеничного борошна з аграрного фонду. Основна проблема – завищена ціна продажу, яка враховує витрати на зберігання та доставку борошна до області. Олексій Литвин виступив з пропозицією, враховуючи можливості регіону, зберігати муку безпосередньо на запорізьких елеваторах. Цю пропозицію Михайло Русинський попросив направити йому особисто для розгляду.

Також перший заступник голови облдержадміністрації довів до відома урядовця, що запорізькі споживачі вживають переважно хліб вищого ґатунку, ціна на більшість сортів якого з березня минулого року не підвищувалася.

Важливим є і той факт, що на фоні загального зростання цін на споживчі товари в країні, з жовтня поточного року на ринках регіону взагалі спостерігаються дефляційні процеси. За індексом споживчих цін область посідає 26-27 місце серед всіх регіонів країни.

Підбиваючи підсумки селекторної наради, заступник Міністра економіки України звернувся до представників регіонів з проханням напередодні новорічних свят відповідально ставитись до утримання стабільної цінової  ситуації. Зокрема, проводити ярмарки, ефективне цінове регулювання, розширювати торгівельні мережі.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі