Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Шановні співгромадяни!

14 грудня 2010 - 13:30

Сьогодні вся країна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській атомній електростанції

Шановні співгромадяни!

Сьогодні вся країна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській атомній електростанції.

У цей день ми з вдячністю згадуємо людей, які ціною втрати свого здоров'я, а деякі - ціною життя, зупинили розповсюдження наслідків аварії на 4-му енергоблоці ЧАЕС. Майже півроку тривав цей жертовний акт «ліквідаторів». Саме так називають у народі героїв, які на очах всього світу здійснили колективний подвиг.

Минуло 24 роки з дня страшної трагедії, але її наслідки ще довго нагадиватимуть про ті часи. Досі залишаються збрудненими десятки тисяч квадратних кілометрів української території, налічується кілька мільйонів постраждалих, півтора мільйона з них перебувають на диспансерному обліку.

На території Запорізької області проживає 9,5 тисяч осіб, що постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи. Приблизно стільки ж пішли з життя за минулі роки.

За весь чей час державною владою прийнято сотні нормативних актів, що так чи інакше стосуються розв’язання проблем внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це і програми щодо пільг на продукти харчування, медичне обслуговування громадян, допомога на оздоровлення у разі звільнення тощо.

У Запорізькій області кошторисом витрат у 2010 році на реалізацію державних програм соціального захисту громадян, що постраждали в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, затверджено більше 17 мільйонів гривень. Повністю профінансовано майже усі програми.

Наразі заплановано проведення обстеження матеріально-побутових умов громадян, постраждалих під час аварії на ЧАЕС, які знаходяться у скрутному становищі. В першу чергу сімей, у складі яких є інваліди, діти-сироти, самотні громадяни похилого віку. За результатами такого аналізу заплановано надання матеріальної допомоги тим, хто її потребує.

Місцевим органам самоврядування також запропоновано надати матеріальну допомогу особам, що отримали інвалідність в результаті Чорнобильської катастрофи, дітям-сиротам, сім'ям загиблих учасників ліквідації наслідків аварії із залученням коштів місцевих бюджетів, комерційних, благодійних організацій та інших позабюджетних фондів.

Залишається складною ситуація із забезпеченням інвалідів автотранспортом, безкоштовними ліками, поліпшенням їх житлових умов, з виплатою компенсацій сім'ям з постраждалими дітьми. Обласна державна адміністрація, обласна рада вживають всі можливі заходи з метою полегшення долі учасників ліквідації наслідків аварії. Ми покладаємось на дієву підтримку з боку місцевих органів виконавчої влади і самоврядування, підприємств, установ, громадських організацій. Давайте разом допоможемо людям, що продемонстрували мужність, самовідданість і високий професіоналізм у надскладній ситуації. Адже ціною свого здоров’я вони врятували наші життя, життя наших дітей.

 

Борис Петров, голова Запорізької облдержадміністрації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі