Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Моральні цінності необхідно виховувати та розвивати з юних років

8 листопада 2010 - 13:36

В обласній державній адміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Чи може суспільна мораль об’єднати представників різних національних культур?». У  роботі  взяли участь голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, заступник голови-керівник апарату ОДА Станіслав Лимарчук, голова облради Павло Матвієнко,  представник Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі в Запорізькій та Дніпропетровській областях Сергій Тимощук.

На території Запорізької області на сьогодні проживають представники понад 100 націй та народностей. Заступник голови-керівник апарату ОДА Станіслав Лимарчук зазначив, що в основу співпраці між обласною виконавчою владою та національними громадами краю покладено принципи взаєморозуміння, взаємопідтримки та постійного конструктивного діалогу. Обласна влада забезпечує умови для відродження і розвитку мов, звичаїв, традицій, культурно-мистецьких надбань представників національних меншин, які проживають на території регіону. Зокрема, в області діє Програма підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2008-2012 роки, проводяться етнофестивалі.

- Хочу відзначити, що керівництво Запорізького регіону дійсно проявляє особливу увагу до вирішення проблем національної злагоди та утвердження суспільної моралі. Ми бачимо, що і в облдержадміністрації, і в облраді є бажання працювати над розв’язанням труднощів у цій сфері. Саме тому сьогодні за «круглим столом» зібрались представники влади, національно-культурних товариств, духовенства для того, щоб обговорити етичні принципи вищого порядку, - звернувся до присутніх голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.

Учасники «круглого столу» відзначали важливу роль сім’ї та навчальних закладів у вихованні морально здорового покоління. Велике значення у формуванні суспільної моралі відіграють засоби масової інформації, тож необхідно, щоб журналісти були соціально відповідальними у своїй роботі. У свою чергу представники національно-культурних товариств відзначили, що хоча в Україні живуть різні народи, однак всі вони мають єдині моральні цінності, які необхідно зберігати та розвивати. У контексті цього керівник Запорізької обласної асоціації національно-культурних товариств Олександр Житомирський звернувся з проханням виділити приміщення для Запорізького національно-культурного центру по формуванню суспільної моралі, на базі якого можна було б узагальнити історичний досвід і традиції  виховання у різних народів.

Представник обласної виконавчої влади зазначив, що у Президента України Віктора Януковича є розуміння:  уперед буде рухатись тільки та держава, народ якої перш за все має можливість задовольняти свої духовні й моральні потреби, тож керівництво облдержадміністрації і надалі працюватиме над розвитком толерантності, взаєморозуміння та злагоди у суспільстві.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі