Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільським дітям – належний рівень шкільної освіти

6 вересня 2010 - 12:40

Сільським дітям – належний рівень шкільної освіти

У Єлізаветівській та Гоголівській сільських школах, що у Веселівському районі Запорізької області на початок нового навчального року налічувалося всього кілька десятків учнів, зокрема, у Єлізаветівській на 9 паралелей – 29 дітлахів.

- Нажаль, як це не дивно, саме у цьому випадку якість освіти тут була прямо пропорційна, правда, із знаком «мінус», кількості учнів, - коментує ситуацію начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Вєрозубов.- Всі вони навчалися за індивідуальними планами, згідно яких кількість годин викладання предметів була практично вдвічі меншою, ніж того вимагає шкільна програма. Але утримання їх у кілька разів перевищувало затрати на учнів найпрестижніших шкіл, скажімо, обласного центру. Неможливість забезпечити дітям шкільного віку у цих селах належний рівень освіти, а також невідповідність бюджетних затрат результатам навчання спонукали нас оптимізувати діяльність цих навчальних закладів.

Як розповів посадовець, школи у селах, зокрема, у Єлізаветівці, функціонуватимуть без контингенту. Їх не закривають з надією на перспективний у демографічному сенсі розвиток територій. Адже освітяни набули сумного досвіду щодо закриття дитячих садочків через відсутність на той період відповідного контингенту відвідувачів (народжуваність у країні різко скоротилася). Тепер же, коли, завдяки ефективній демографічній політиці Уряду, кількість дітлахів значно збільшилась, а також прийнято Закон про обов’язкову дошкільну освіту для п’ятирічок, постала проблема з місцями для них у дошкільних дитячих закладах. А батькам школярів запропонували обрати будь-яку з сусідніх, або й у райцентрі шкіл, до яких, гарантує місцева райдержадміністрація, дітей підвозитимуть шкільним автобусом.

- Регіональна владна команда на чолі з Борисом Федоровичем Петровим одним з пріоритетів своєї діяльності вбачає забезпечення рівного доступу до освіти, до того ж, освіти вищого ґатунку, всім без виключення, - подав позицію регіональної влади заступник голови ОДА Микола Ярмощук. – Ми взяли курс на оптимізацію у різних галузях з тим, щоб якомога ефективніше використовувати бюджетні кошти. Але наріжним каменем усіх наших інновацій для нас залишаються інтереси жителів нашої області, у даному випадку – інтереси дітлахів Єлізаветівки та Гоголівки. Мусимо забезпечити їм високий рівень викладання шкільної програми.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни