Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області будуватимуть сучасні полігони для розміщення твердих побутових відходів

4 серпня 2010 - 14:05

Заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова

На постійному контролі обласної влади знаходиться питання благоустрою територій, тому цій темі приділили особливу увагу під час виїзного засідання Регіональної ради у Бердянську. З проблемними питаннями у цій сфері присутніх детально ознайомила заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

Один з основних показників, який впливає на рівень благоустрою територій – наявність сучасних полігонів для розміщення твердих побутових відходів. В області налічується 107 полігонів, які експлуатують від 20 до 50 років. Зрозуміло, що деякі з них давно вже вичерпали свої можливості для накопичення побутових відходів.

Для того, щоб остаточно вирішити питання розміщення побутових відходів на території області, необхідно відкрити ще 55 нових полігонів, які відповідатимуть санітарно-екологічним вимогам.

Наразі в області діє Програма поводження з твердими побутовими відходами на 2008-2012 роки. Враховуючи недостатнє фінансування цієї сфери, Програма розрахована на залучення інвестицій підприємств, які працюють у цій галузі.

Приклад практичної реалізації  Програми – робота підприємства «Ремондіс-Запоріжжя», керівництво якого ще рік тому почало використовувати технологію сортування твердих побутових відходів.

Також заступник голови ОДА Лариса Мефьодова повідомила, що поблизу селища Канцерівка у Запорізькому районі виділено земельну ділянку під будівництво сучасного полігону. Згідно проекту, на цьому об’єкті використовуватимуть спеціальне сортувально-пресувальне оснащення, буде впроваджено технологію  збору та використання біогазу.

Крім того, на умовах співфінансування  з обласного екологічного фонду виділено кошти на будівництво нових полігонів у Гуляйполі, Кам’янсько-Дніпровському та Великобілозерському районах. Ведуться роботи щодо розробки проектів по залученню інвестицій на будівництво заводів з переробки та спалювання сміття, зокрема, у Мелітополі та Енергодарі.

Окрему увагу Лариса Мефьодова приділила питанню ліквідації несанкціонованих стихійних звалищ. Хоча в області і спостерігається тенденція до їх зменшення, однак питання має бути на постійному контролі керівників територій.

- Вважаю, що причиною постійного виникнення несанкціонованих звалищ є відсутність сільських полігонів для складання відходів. Має місце і недостатня робота міських комунальних служб, невиконання природоохоронних заходів, - зазначила посадовець.

Заступник голови облдержадміністрації також наголосила на необхідності оформлення договорів між товариствами садоводів, кооперативами та спеціальними підприємствами на вивіз сміття. Належним чином  ця робота поставлена тільки в Енергодарі.

- У разі бездіяльності місцевих органів влади щодо ліквідації стихійних звалищ та покращення загальної ситуації з благоустрою територій облдержадміністрація ініціюватиме відповідні звернення до прокуратури  стосовно порушення вимог чинного законодавства посадовими особами, - попередила Лариса  Мефьодова.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни