Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області продовжать перепоховання останків солдатів війни

1 липня 2010 - 16:23

За дорученням голови облдержадміністрації Бориса Петрова його заступник Лариса Мефьодова провела засідання обласної комісії з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій. У заході взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, представники державного архіву в Запорізькій області та громадських пошукових організацій.

На території області знаходяться 717 об’єктів, пов’язаних з увічненням пам’яті жертв війни та політичних репресій. Тільки у 2010 році було впорядковано 448 братських могил та 114 меморіальних комплексів.

Регулярні пошукові роботи у регіоні ведуться з 2005 року, їх виконують переважно дві громадські організації – Асоціація пошукових загонів Запорізької області та Запорізький історико-патріотичний центр «Бастіон». Торік тільки асоціацією пошукових загонів було проведено 48 експедицій, під час яких знайдено та передано до районних історико-краєзнавчих музеїв велику кількість експонатів часів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Також проведено роботу по ексгумації останків 202 загиблих радянських солдатів, ще понад 1,5 тисячі останків чекають на перепоховання цього року. Перепоховання останків – важлива робота, яку проводить і Запорізький історико-патріотичний центр «Бастіон». Представник цієї громадської організації звернув увагу заступника голови ОДА Лариси Мефьодової на той факт, що тільки в їхніх реєстрах налічується 3 780 останків воїнів, які необхідно найближчим часом перепоховати. На місцях захоронення останків солдатів планують закласти нові меморіали.

Заступник голови обласної державної адміністрації запевнила представників громадських пошукових організацій, що обласна влада й надалі приділятиме належну увагу питанням увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Також учасники наради розглянули порядок видачі дозволів на проведення земельних робіт для громадських пошукових організацій та порушили питання шляхів боротьби з «чорними археологами».

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі