Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перші кроки до впорядкування земельних питань визначені

2 червня 2010 - 16:10

За дорученням голови облдержадміністрації Бориса Петрова його заступник Лариса Мефьодова провела засідання підгрупи «Проведення земельної реформи» робочої групи «Технологічна модернізація економіки і розвиток інфраструктури».

- Протягом місяця було проведено 7 засідань підгрупи «Проведення земельної реформи» та розроблено концепцію стратегічних напрямків розвитку земельних відносин. Також підготовлено пакет законодавчих ініціатив, які мають забезпечити розвиток землекористування, - окреслила проведену роботу заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

Начальник головного управління земельних ресурсів ОДА Дмитро Бабміндра ознайомив присутніх з ситуацією, яка склалася у сфері земельних відносин у Запорізькій області. Зокрема, посадовець зазначив, що земельна реформа, яка була розпочата ще у 1991 році, не вирішила покладених на неї завдань. Насамперед, не забезпечується раціональне використання та охорона земельних ресурсів, неузгоджені економічні і правові відносини власності, практично не проводяться землевпорядні роботи. Однак, найгострішими проблемами є те, що наразі люди фактично не можуть самостійно розпоряджатись своєю земельною власністю.

- Торік в області продано всього 79 земельних ділянок на суму 9 млн. грн.. Цього року вже оформлено продаж 62 ділянок на суму 15 млн. грн.. Ці цифри фактично відображають ставлення влади до вирішення земельних питань. При розумному використанні надходження до бюджету за земельні платежі можуть збільшитись у декілька разів, - прокоментував ситуацію Дмитро Бабміндра.

Серед першочергових завдань, які необхідно виконати для покращення ситуації – затвердити порядок проведення земельних аукціонів, завершити розмежування земель державної та комунальної власності та інвентаризацію земель. Також важливо налагодити механізм нормативної грошової оцінки земель через кожні 5 – 7 років.

Окремо Дмитро Бабміндра акцентував увагу присутніх на розв’язанні  питання цільового використання коштів, які надходять на спеціальні рахунки у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. На думку посадовця їх необхідно використовувати на нормативну грошову оцінку, розмежування та інвентаризацію земель.

Всі пропозиції підгрупи «Проведення земельної реформи» будуть включені до пакету ініціатив робочої групи «Технологічна модернізація економіки і розвиток інфраструктури» та направлені на розгляд Комітету з економічних реформ.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі