Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для розвитку спорту інвалідів в області є потенціал

27 травня 2010 - 16:31

В обласній державній адміністрації відбулося перше засідання координаційної ради з питань розвитку спорту інвалідів у Запорізькому регіоні. Захід очолили начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Анастасія Склярук, начальник навчально-спортивного відділу Українського центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Любов Жильцова та начальник Запорізького обласного центру «Інваспорт» Андрій Барабанов.

Координаційна рада з питань розвитку спорту інвалідів створена 25 травня поточного року наказом начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. До її складу увійшли спортсмени-інваліди, тренери, лікарі, провідні науковці, фахівці ОДА.

Пріоритетними завданнями роботи координаційної ради є створення умов для безперешкодного спілкування людей з обмеженими можливостями, підготовка спортсменів високого рівня для участі у Паралімпійських іграх та популяризація спорту серед інвалідів.

Наразі в області проживає 1674 спортсмени-інваліди, які регулярно тренуються в різноманітних закладах. Найбільш поширеними видами спорту є пауерліфтинг, теніс настільний та легка атлетика. Однак, за словами начальника Запорізького обласного центру «Інваспорт» Андрія Барабанова, власної спортивної бази центр досі не має. Крім того, не вистачає спортивного інвентаря. У той же час, начальник навчально-спортивного відділу Українського центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Любов Жильцова відзначила великий потенціал для розвитку спорту інвалідів у Запорізькій області. Київську гостю вразив легкоатлетичний манеж та басейн у Запорізькій школі вищої спортивної майстерності.

Обговорили учасники наради і науковий підхід до виховання дітей з обмеженими можливостями. Зокрема, науковці радять відновити регулярні заняття спортом у школах-інтернатах та ввести уроки-ігри.

Окрему увагу необхідно приділити підготовці кадрів. Зокрема, у Запорізькому національному університеті запропонували створити новий факультет – адаптоване фізичне виховання.

Корисно буде періодично проводити ради тренерів, під час яких фахівці могли б ділитись своїм досвідом.

По завершенні наради всі пропозиції та побажання щодо розвитку спорту інвалідів будуть зібрані й опрацьовані в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

 

Довідково: У 2006 році у регіоні прийнята «Програма розвитку фізичної культури і спорту у Запорізькій області на період до 2011 року», до якої включено окремий розділ «Фізкультурно-оздоровча та реабілітаційна робота серед інвалідів».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також