Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зовнішні інвестиції в економіку області: підсумки першого кварталу

27 травня 2010 - 10:04

За попередніми даними статистичного спостереження, протягом січня–березня 2010 року в економіку області закордонними інвесторами було вкладено 8,1 млн. дол. США прямих інвестицій. Основними формами їх залучення були надходження у вигляді грошових внесків (55,1%) та рухомого і нерухомого майна (44,1%).

Разом з тим, іноземний капітал у вигляді прямих інвестицій зменшився на 2,7 млн. дол. США за рахунок вилучення капіталу та інших форм зменшення капіталу. Через курсову різницю зменшився загальний обсяг прямих іноземних інвестицій на 8,7 млн. дол. США.

За рахунок уточнення даних і кола підприємств, що звітують за формою державного статистичного спостереження та з урахуванням обсягів прямих інвестицій, отриманих на підставі інформації НБУ та ФДМУ (щодо різниці між ринковою та номінальною вартістю акцій, майна тощо, не облікованої в статистичній звітності окремих підприємств), відбулося збільшення обсягу прямих інвестицій на 36,5 млн. дол. США станом на початок року (у порівнянні з даними на кінець попереднього року).

Таким чином, абсолютне зменшення прямих іноземних інвестицій за січень–березень 2010 року дорівнювало 3,4 млн. дол. США. За січень–березень 2009 року зменшення капіталу нерезидентів в економіці області становило 1,1 млн. дол. США.

Станом на 1 квітня поточного року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіці області склав 905,3 млн. дол. США. Проти обсягів на початок 2010 року капітал нерезидентів зменшився на 0,4%. Рік тому спостерігалося зменшення прямого іноземного капіталу на 0,1%.

Про наявність прямих іноземних інвестицій звітували 360 підприємств області. Домінуюча частка капіталу нерезидентів (90,8%) вкладена в економіку м. Запоріжжя.

Прямі інвестиції в область залучені із 54 країн світу. Станом на 1 квітня 2010 року на першому місці за обсягами прямих іноземних інвестицій в економіку області знаходився Кіпр, друге посіла Швеція (35,4% та 19,7% загальної суми відповідно). До числа найкрупніших інвесторів  також належать: Республіка Корея – 16,6%, Естонія – 3,8%, Швейцарія – 3,8%, Данія – 3,3%, Сполучене Королівство – 2,7%, Словаччина – 2,3%, Ірландія – 2,0%, Австрія – 1,8%.

З країн Європейського Союзу на звітну дату залучено 671,7 млн. дол. США іноземного капіталу (74,2% загального обсягу прямих інвестицій), з країн СНД – 5,7 млн. дол. США (0,6%). Майже 80% вкладень з країн ЄС припадає на  Кіпр, Швецію та Естонію. Серед країн СНД лідирує Російська Федерація (70,9%).

Капітал нерезидентів, в основному, зосередився у переробній промисловості (71,2% загального обсягу прямих інвестицій), а саме: у виробництві харчових продуктів (25,9%), машинобудуванні (23,7%), металургійному виробництві (19,4%), хімічному та нафтохімічному виробництві (1,0%). На торгівлю припадало 10,5% загального обсягу, на підприємства, основним видом економічної діяльності яких є операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг – 8,6%.

У виробництві харчових продуктів працюють капітали інвесторів зі Швеції, Данії та Ірландії; у машинобудуванні – з Кореї, Естонії, Бермудів та Кіпру; у металургійному виробництві – з Кіпру та Сполученого Королівства; у хімічному та нафтохімічному секторі – з Австрії та Сполучених Штатів Америки. У торгівлю залучені прямі інвестиції з Кіпру, Сполучених Штатів Америки та Сполученого Королівства. На підприємствах, основним видом діяльності яких були операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг, найбільші суми прямих інвестицій належать нерезидентам зі Швейцарії, Кіпру та Франції.

Загалом Запорізька область посідає восьме місце по залученню прямих іноземних інвестицій. В економіці області працює 2,3% вкладеного в Україну прямого іноземного капіталу.

На одного жителя області припадає 498,6 дол. США прямих іноземних інвестицій, м. Запоріжжя – 1056,1 дол. США.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також