Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечити поетапну оптимізацію тарифів на житлово-комунальні послуги

26 травня 2010 - 16:41

Заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова

Таке рішення прийнято на нараді з питання оптимізації тарифів на житлово-комунальні послуги, яку провела заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів, міські голови, голови райдержадмінстрацій та керівники підприємств житлово-комунального господарства області.

Доповідаючи про загальну ситуацію щодо тарифоутворення у сфері житлово-комунального господарства регіону, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Дмитро Свіркін зазначив, що максимальний рівень відшкодування витрат в діючих тарифах з усіх видів житлово-комунальних послуг для населення по області складає 129 %, мінімальний – 23,6 %.

В області 100 відсотків компенсують собівартість тарифи, які затверджені органами місцевого самоврядування міст Токмак, Енергодар та Вільнянськ.

Кожне шосте підприємство житлово-комунальної сфери не покриває збитки від надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. У 50 відсотків підприємств галузі тарифи введено в дію у 2008 році.

Майже 40 відсотків підприємств комунальної теплоенергетики станом на 1 травня забезпечують теплом населення за тарифом, який не відповідає економічно обгрунтованому рівню послуг, що надаються.

Варто відзначити, що тариф на теплову енергію в м. Запоріжжя – один з найнижчих серед обласних центрів, а в м. Пологи – один з найвищих в Україні.

Не покриваються витрати з надання послуг населенню 80% підприємств водо-каналізаційного господарства. Найнижчий тариф на послуги водопостачання (1,7 грн.) діє в м. Енергодар, найдорожчу воду п’ють жителі смт Куйбишеве, де вартість одного кубічного метра води для населення складає 10,18 грн.

Дмитро Свіркін повідомив, що сьогодні у житлово-комунальній сфері області тільки 30% підприємств отримують прибуток. За його словами, облдержадміністрація ініціює перед центральними органами влади розгляд питання щодо необхідності розробки і затвердження єдиного формульного підходу до формування тарифів на послуги підприємств житлово-комунального господарства в частині можливого автоматичного збільшення / зменшення у випадку зміни вартості основних тарифотвірних складових.

Також керівник управління ЖКГ вважає, що значний ріст вартості послуг житлово-комунального господарства матиме негативний вплив та призведе до зниження рівня розрахунків.

На засіданні також розглянуто питання про причини невідповідності тарифів їх економічно обгрунтованому рівню, про порядок економічного обгрунтування і погодження тарифів на житлово-комунальні послуги та пропозиції щодо спрощення зазначеної процедури для підприємств.

Заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова, підбиваючи підсумки наради, запропонувала її учасникам надати свої пропозиції для ефективнішого розв’язання цих проблем як по лінії діяльності регіонального Комітету з економічних реформ в Запорізькій області, так і в рамках співпраці з народними депутатами України від Запорізької області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також