Динаміка цін на продукти харчування
За даними моніторингу, що проводиться облдержцінінспекцією, за період з 10.01.2007р. по 10.02.2007р. в підприємствах торгівлі підвищились середні рівні роздрібних цін на:
- борошно пшеничне в/г на 1,1% з 1,77 грн./кг до 1,79 грн./кг та макаронні вироби в/г на 4,9% з 2,63 грн./кг до 2,76 грн./кг з причини підвищення оптових цін постачальників ТОВ "Авіас – 2000м" м. Дніпропетровськ та ТОВ "Агроприват" м. Запоріжжя;
- молоко (жирн. 2,5%) на 5,2% з 2,90 грн./л до 3,05 грн./л, сметану (жирн.. 20%) на 2% з 9,06 грн./кг, до 9,24 грн./кг, масло вершкове на 8,6% з 12,61 грн./кг до 13,70 грн./кг, сир кисломолочний (жирн. 9%) на 5,4% з 14,16 грн./кг до 15,40 грн./кг, що обумовлено сезонним зростанням на 11,5% закупівельних цін на молоко та відповідним підвищенням оптово-відпускних цін виробниками молочної продукції на 4,9 – 5,5%.
Аналогічна ситуація щодо зростання цін на молокопродукти спостерігається на продовольчих ринках області, де ціни зросли на 3,0-7,7%.
Відсутність в Запоріжжі підприємства по виробництву молокопродуктів суттєво впливає на цінову ситуацію в регіоні, так як роздрібна ціна на молочну продукцію збільшується на розмір транспортних витрат по доставці її з інших регіонів України та витрат додаткових посередників.
Згідно з оперативними даними моніторингу Запорізька область по рівню найвищих цін серед регіонів України станом на 10.02.07 посідає такі місця:
- на молоко 2,5% жирності – 3-4 місце;
- на сметану 20% жирності – 7 місце;
Цінова ситуація на молокопродукти в області контролюється та стримується введенням державного регулювання рівнів торговельних надбавок (розпорядження голови облдержадміністрації від 04.12.06 №489).
Зниження середніх роздрібних цін в підприємствах торгівлі за цей же період відбулось на:
-
хліб житньо-пшеничний на 0,5% з 1,98 грн./кг до 1,97 грн./кг за рахунок застосування підприємствами торгівлі менших рівнів торговельних надбавок, внаслідок введення державного регулювання на деякі види хліба (розпорядження голови облдержадміністрації від 04.12.06 №489);
-
яйця курячі на 5,6% з 3,76 грн./дес. до 3,55 грн./дес. як за рахунок збільшення обсягів виробництва і зниження цін придбання, так і зменшення рівнів торговельних надбавок при насиченості ринку даним продуктом;
-
цукор-пісок на 6% з 3,38 грн./кг до 3,18 грн./кг, що обумовлено зниженням попиту на нього в дану пору року.