Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сучасне обладнання та нові можливості: у Кулінарному хабі в Запоріжжі вже понад місяць триває практичне навчання

4 квітня 2025 - 19:00

Місце, де можна навчитися готувати будь-які страви та десерти. У Запорізькому професійному коледжі готельно-ресторанного бізнесу студенти вже активно навчаються в новому освітньому просторі – навчально-виробничій лабораторії «Кулінарний хаб». Здобути тут професію кондитера, пекаря, кухаря, зокрема й шкільного харчування, може кожен охочий.

Освітній процес у Кулінарному хабі в розпалі. Студенти першого курсу коледжу проходять виробничу практику. Вони вчаться готувати м’ясні страви. Першокурсниця Софія дослухається до вказівок і порад майстра та старанно їх виконує.

– Я рада отримувати нові знання. І нове обладнання в Кулінарному хабі якнайкраще цьому сприяє. Воно дає нам багато можливостей для вивчення кулінарної справи. Також у виробничій лабораторії наявний весь необхідний посуд. Це дуже зручно для студентів, бо раніше доводилося деякий посуд привозити із собою, – розповіла Софія. 

Заняття в Кулінарному хабі тривають по 4 години й проходять щодня в дві або три зміни. Одночасно тут можуть отримувати практичні навички до 20 студентів. 

– Щоб навчання було більш ефективним, ми поділили студентські курси на невеликі підгрупи. Діти працюють з усім наявним обладнанням відповідно до теми заняття. Завдяки цьому вони стають більш обізнаними й підготовленими до майбутньої роботи. Хоча навіть у деяких ресторанах немає таких кухонних машин, як тут, – зазначила старша майстерка Тетяна Борисівна.  

Кулінарний хаб відкриває нові можливості для професійного розвитку не тільки студентів, а й інших категорій громадян. Зокрема, в коледжі надають освітні послуги людям, які бажають опанувати нову професію: кухаря закладів громадського або шкільного харчування, кондитера, пекаря тощо.

– Обласний центр зайнятості населення направляє до нас людей, які хочуть змінити рід діяльності. Для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів навчання безоплатне. Крім того, на базі нашого коледжу кухарі, які вже працюють, можуть підвищити кваліфікацію, – повідомила старша майстерка Тетяна Борисівна.

Кулінарний хаб – один із чотирьох створених у 2024 році навчально-практичних центрів Запорізької області. Його модернізація стала можливою завдяки урядовому проєкту «100 майстерень», за яким у закладах професійно-технічної освіти створюються сучасні навчально-практичні центри. Ця ініціатива дозволяє студентам профтехів отримувати навички відповідно до вимог професій.


 

Читайте також

«Діалог влади та бізнесу»: у Запоріжжі говорили про можливості франчайзингу як способу започаткування власного бізнесу з найменшими ризиками

Міжнародний день памʼяті Чорнобильської катастрофи: у Запоріжжі відзначили ліквідаторів та вшанували памʼять жертв трагедії

Запоріжжя вшанувало памʼять жертв Чорнобильської трагедії

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1157-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.04.2025

Загалом упродовж доби окупанти завдали 414 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

«Діалог влади та бізнесу»: у Запоріжжі говорили про можливості франчайзингу як способу започаткування власного бізнесу з найменшими ризиками

Культура памʼяті та майбутнього: Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький у Запоріжжі

Кожен власник свійських тварин має бути пильним: куди звертатися у випадку підозри захворювання худоби на ящур чи блутанг

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.04.2025

Упродовж доби окупанти завдали 536 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

На Запоріжжі стартує тиждень імунізації: фахівці закликають робити щеплення від небезпечних хвороб