Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Новий епідемічний сезон у Запорізькій області: як захиститись від грипу, ГРВІ та COVID-19

25 жовтня 2024 - 12:00

З початку епідемічного сезону в Запорізькій області не зафіксовано випадків захворювання на грип, а COVID-19 стає поодиноким. Про це повідомив заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного Центру контролю та профілактики хвороб Олександр Мащак під час брифінгу в Медіацентрі при ЗОВА.

Восени кожного року Запорізька область готується до боротьби із сезонними хворобами: грипом, гострими респіраторними вірусними інфекціями, COVID-19. За підсумками минулорічного епідемічного сезону рівень захворюваності в регіоні був низькими.

– За весь попередній період близько 73 тисяч жителів Запорізької області перехворіли на грип та ГРВІ. Це приблизно 8 % від усього населення регіону, що вдвічі менше за середній показник по Україні. Кількість госпіталізацій за весь час склала всього 5 % від загальної кількості захворілих, – розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного ЦКПХ Олександр Мащак.

Фахівець дає обережно оптимістичний прогноз і на новий епідемічний сезон 2024-2025 року. Вихід дітей на очне навчання в школах поки що не вплинув на рівень захворюваності. Наразі щотижня лікарі Центру реєструють приблизно 2 тисячі випадків респіраторних хвороб. Однак випадків грипу поки не зафіксовано, а факти COVID-19 – поодинокі.

– Рівень захворюваності становить менше 67 % від епідемічного порогу. Показники захворюваності відповідають сезонному рівню, і циркуляція небезпечних вірусів у Запорізькій області поки що відсутня, – зауважив Олександр Мащак.

На думку спеціаліста, зараз найкращий період для проведення заходів щодо попередження захворюваності на грип. Найбільш дієвий засіб профілактики – це вакцинація. Щеплення проти грипу можна зробити в закладах охорони здоров’я. Також Міністерство охорони здоров’я створило механізм для проведення вакцинації в аптеках.

Заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного ЦКПХ підкреслив, що найбільш вразливими до зараження на грип та ГРВІ є медичні працівники, співробітники закладів освіти, люди похилого віку або ті, хто мають хронічні хвороби.

– Грип – це повітряно-крапельна інфекція. Йому властива дуже легка передача. Можна заразитись під час розмови на відстані до 2 метрів з людиною, яка хворіє. Тому потрібно уникати близького контакту з особами, що мають прояви респіраторних інфекцій, – наголосив Олександр Мащак.

Фахівець радить також обмежувати відвідування місць великого скупчення людей, регулярно провітрювати приміщення, мити руки з милом та дотримуватись правил етикету при кашлі. Тобто прикривати ніс та рот під час кашлю чи чхання одноразовою серветкою, яку потрібно викинути одразу після використання.


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 977-го дня повномасштабного вторгнення

До уваги мешканців обласного центру!

Впродовж доби окупанти завдали 355 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.10.2024

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 976-го дня війни

До уваги мешканців міста!

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 975-го дня війни

Впродовж доби окупанти завдали 330 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.10.2024

Діалог влади та бізнесу: на порядку денному – земельні питання

Заступниця голови Запорізької ОДА Оксана Матвіїшина відповіла на актуальні питання мешканців під час гарячої лінії

Стартував Всеукраїнський конкурс творчих робіт «Національно-патріотичне становлення молоді»