36 великих підприємств харчової промисловості та 9 елеваторів працюють на території Запорізької області. Щорічно в третю неділю жовтня в Україні колективи цих підприємств відзначають своє професійне свято – День працівників харчової промисловості.
До нападу росії на Україну в Запорізькій області працювало 62 великих підприємств харчової та переробної промисловості, а також 38 елеваторів по зберіганню зернових культур. Після початку військових дій та окупації частини регіону їхня кількість зменшилась. І все ж харчовики продовжують пекти хліб, забезпечувати населення м’ясом, молоком та рибою. Наразі запорізькі виробники випускають продукцію під понад 50 торговими марками.
Щодня в Запорізькій області виготовляють 230 тонн хліба та хлібобулочних виробів. Відзначає професійне свято й інженер-технолог одного із запорізьких хлібних заводів Лариса Кротіл. Вона працює на підприємстві з 1998 року. Жінка каже, що приїхала до Запоріжжя після закінчення Камʼянець-Подільського коледжу харчової промисловості. Так і залишилилась тут жити і працювати.
– На вибір цієї роботи мене надихнули батьки. З дитинства я бачила, як випікався хліб, яка до нього була повага. Загалом, хліб – основа всього нашого життя. Ми продовжуємо працювати, адже хтось повинен це робити в такі важкі часи, – розповіла Лариса Кротіл.
З початку війни на території Запорізького краю було пошкоджено або знищено 12 виробництв харчової та переробної промисловості. Однак попри всі загрози та складнощі запорізькі заводи працюють та допомагають. Зокрема, запорізький пивний завод із початку березня 2022 року почав виробляти некомерційну питну воду. Її видають людям на місцях ворожих обстрілів, у гуманітарних штабах та українським військовим.
– Цього року наш завод відзначає своє 50-річчя. Команда нашого виробництва продовжує працювати. Завдяки мужності та наполегливості наших працівників підприємство продовжує функціонувати, – зауважив директор запорізького заводу Сергій Васильєв.