Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Теплове господарство технічно готове до опалювального сезону на 100 %», – директор Департаменту ЖКГ та будівництва Віталій Литвиненко

18 жовтня 2024 - 15:30

Опалювальний сезон у Запоріжжі, імовірно, розпочнеться на початку листопада. Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА Віталій Литвиненко під час виїзного брифінгу.

Загроза відсутності електропостачання – найбільший виклик цьогорічного опалювального сезону. Ворог пошкодив усі найбільші підстанції НЕК «Укренерго» та ДніпроГЕС. Тому при підготовці до зими найбільша увага приділялась забезпеченню об’єктів критичної інфраструктури альтернативними джерелами електроенергії.

– На сьогодні всі об’єкти житлово-комунального господарства та соціальної сфери технічно готові до опалювального сезону на 100 %. Зокрема, 203 котельні, 445 закладів охорони здоров’я й освіти та понад 4,5 тисяч житлових будинків, – повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА Віталій Литвиненко.

У Запорізькій області лише два населених пункти – міста Запоріжжя та Вільнянськ – мають централізоване теплопостачання. У Вільнянську працюють три котельні. Усі вони забезпечені генераторами, тому жителі міста будуть з теплом навіть під час відключень світла. Однак, за словами Віталія Литвиненка, у Запоріжжі ситуація з альтернативними джерелами електроенергії складніша. Причина – більш потужні, ніж у Вільнянську, теплові мережі.

– Якщо буде відсутнє електропостачання, то залучатимуться генератори або когенераційні установки. Вони за допомогою газу виробляють і тепло, й електроенергію. Міжнародні партнери поставлять нам 14 таких установок потужністю від 0,5 до 2,5 МВт. Також очікуємо постачання генераторів на дві Дніпровські водопровідні станції. Вони будуть встановлені в найкоротший термін після їх отримання, – зазначив директор Департаменту ЖКГ та будівництва ЗОДА.

Забезпеченість закладів охорони здоров’я блочно-модульними котельнями на твердому паливі – ще одне важливе питання, яке розглядалось при підготовці до опалювального сезону. 

– Було отримано 15 таких котелень тепловою потужністю від 200 до 1300 кВт. Їх надали наші донори – USAID. Котельні вже встановлені у запорізьких медзакладах, – розповів Віталій Литвиненко.

Посадовець зауважив, що перед початком опалювального сезону було замінено понад 4,5 км теплових мереж у Запорізькій області.

Проблемною залишається ситуація з опаленням у населених пунктах Запорізької області, наближених до фронту. Зокрема, у Пологівському районі 42 котельні зазнали пошкоджень від ворожих обстрілів. Електропостачання відсутнє в 51 населеному пункті регіону, а в 41 – повністю або частково відсутнє газопостачання. Там благодійні організації забезпечують населення твердим паливом або надають кошти на його купівлю. Близько 30 тисяч родин потребують такої допомоги. Донори та обласна влада докладають всіх зусиль, щоб жителі регіону могли опалювати свої будинки взимку. 

Також Віталій Литвиненко повідомив, що опалювальний сезон у Запоріжжі та Вільнянську розпочнеться, коли температура повітря складатиме 8 градусів за Цельсієм тепла або нижче протягом трьох діб. У попередніх роках тепло починало надходити до осель запоріжців та вільнянців на початку листопада. Імовірно, цьогоріч слід очікувати того ж.


 

Читайте також

Діалог влади та бізнесу: нові можливості для підприємців Запорізької області

До уваги мешканців міста!

Пакунок малюка: що це та як отримати

Як безоплатно отримати протез в Україні

На передовій духовної служби: в Запоріжжі відзначили військових капеланів Православної церкви України

«Скарби, що зберігав Дніпро»: в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилась нова виставка

Впродовж доби окупанти завдали 234 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Готовність – 100 %: Вільнянська громада закінчила підготовку до опалювального сезону

В Запоріжжі відкрився «підземний» сервісний центр МВС

Запорізька область готується до офлайн-навчання: перевірка укриттів і нові шкільні автобуси для Петро-Михайлівської громади

Спеціалісти Запорізької обласної лікарні безоплатно консультуватимуть мешканців у найвіддаленіших селах регіону

Уряд працює над відновленням зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл